Billede: Struer Museum får et nationalt videnscenter for lyd (foto: Struer Museum).

LYDENS BY FÅR ET NATIONALT VIDENSCENTER FOR KULTURARVENS LYD

Blandt uddelingerne til initiativ, foretagsomhed og opfindsomhed modtog Struer Museum 2.000.000 kr. til projektet “Nationalt Center for Sonisk Kulturarv”.

Lyd kan, ved at bringe historien til live for en stund, sætte mennesker i forbindelse med fortiden. På trods af dette er lyd en lidt overset dimension i forståelsen af historien og der finder ingen systematisk indsamling sted. Struer Museums projekt, der gennemføres i samarbejde med Nationalmuseet, Aarhus Universitets Center for Sound Studies og Sound Art Lab, omhandler etablering af et videnscenter, som skal samle og dele viden om den lydlige kulturarv på nationalt plan. Videnscentret skal blandt andet besvare spørgsmål som: Hvordan har verden lydt i bestemte tidsperioder og på bestemte steder? Hvordan har man opfattet lyd og støj gennem tiden? Hvordan har man lyttet sig til ny viden om verden? Hvad og hvem har man lyttet til? Og hvad har man ikke lyttet?

Videnscentret vil få base på Struer Museum og kommer dermed til at ligge i Struer – Lydens By – hvor blandt andet Struer-virksomheden Bang & Olufsen gennem tiden har været med til at præge byens DNA med lyd som omdrejningspunkt. I dag har Struer udviklet sig til et internationalt knudepunkt for lyd med innovation, iværksætteri, kunst, uddannelse og forskning med det internationale iværksættermiljø Sound Hub Denmark og det kunstneriske udviklingsmiljø Sound Art Lab. Og nu får Struer også et museum for lyd.

Foruden Færchfonden har Struer Kommune og Kulturministeriets forskningspulje støttet projektet.

OVERSIGT OVER FÆRCHFONDENS UDDELINGER I SEPTEMBER 2024

  • 2.000.000 kr. til Struer Museum til projektet “Nationalt Videncenter for Sonisk Kulturarv – etablering og modning af nationalt videncenter på Struer Museum”.
  • 100.000 kr. til EuroSkills 2025 til projektet “EuroSkills 2025 i Herning – flere unge til erhvervsuddannelserne”.
  • 100.000 kr. til Holstebro Kunstmuseum til projektet “Kirsten Klein 80 år”.
  • 50.000 kr. til Søndbjerggård til projektet “Unge med særlige behov”.
  • 50.000 kr. til Aakjærselskabet til projektet “Litteratur, identitet og unge”.
  • 25.000 kr. til Lemvig Kirke til projektet “Indkøb af flygel”.
  • 20.000 kr. til Jens Glob Samvirket til projektet “Den moderne revy – med digitalt aftryk”.
  • 4.000 kr. til Lokalforeningen Kræftens Bekæmpelse i Lemvig til projektet “Indkøb af symaskine”.

Færchfondens bestyrelse behandler den 23. november 2024 indkomne ansøgninger i perioden 2. august-1. oktober 2024.