I en tid hvor klimaforandringer kræver handling fra alle sektorer, er Operaen i Midten med til at nytænke tilgangen inden for bæredygtig scenografi. Med et system af genbrugsplast skabt af blandt andet fiskenet fra Vestkysten, har de lavet en fleksibel sceneløsning, der kan bruges igen og igen.

Genbrug der kan stables

Det traditionelle teater- og operalandskab er kendt for storslåede, men ofte ressourcekrævende scenografier, der bygges til én specifik forestilling og derefter enten opmagasineres eller kasseres.

“Det er et kæmpe spild af ressourcer. Så tanken var finde en anderledes måde at skabe en scenografi på. Derfor ville vi lave nogle elementer eller skabe nogle rammer, som jo så i hvert fald kan bruges igen og igen,” siger administrativ leder for Operaen i Midten, Ditte Troldtoft om baggrunden for det bæredygtige initiativ.

Scenografien består indtil videre af ni elementer, der er designet til at kunne stables oven i hinanden med et lille mellemrum, så de passer sammen, når de skal pakkes op og ned.

De er fremstillet af virksomheden Plastic Projects, der indsamler plastik fra hele Danmark, hvorefter de granulerer det og presser det sammen til store plader. Pladerne bliver dernæst genskabt til andre ting i forskellige størrelser og former. Udover fiskenet fra Vestkysten, består elementerne af hvide plastikpilleglas man kender fra vitaminpiller eller medicin.

Kreative benspænd skaber nye muligheder

Ditte Troldtoft ser store muligheder i det genbrugelige kassesystem:

“Jeg synes, det er virkelig interessant at kende kassernes historie, og hvor de egentlig kommer fra. Det giver jo et indblik i, hvor mange ting man egentlig kan genanvende. Og så kan de jo have ret mange funktioner. For selvom de selvfølgelig kan stables i hinanden, kan man også lave nogle høje elementer. En hel væg for eksempel. Eller lave en indgang eller en dør, man går ind ad. Det er sådan set kun kreativiteten, der sætter grænser.”

Kasserne er ikke blot stabelbare – nogle har også huller, hvor man kan indsætte rundstokke. I forestillingen Carmen, som var første gang den bæredygtige scenografi blev taget i brug, blev rundstokkene brugt til at skabe en tørresnor med et stykke stof foran, hvilket muliggjorde skyggespil og overraskelsesmomenter under forestillingen.

“Man kan sige, at det er et kreativt benspænd for vores instruktører og scenografer. Men jeg synes også indtil videre, at jeg er blevet overrasket over, hvordan kasserne er brugt på mange forskellige måder,” tilføjer Ditte Troldtoft.

Fra Carmen til Rødhætte 

Opsætning vil blive brugt på nye, innovative måder med videoprojektioner i den kommende forestilling, Rødhætte.

“Jeg tror, der kommer til at være noget mere multifunktionelt i Rødhætte. Der kommer til at være hylder, en hattehylde, og der kommer til at være en krog og noget, man kan hænge sit tøj på. Så de gemmer på nogle rekvisitter og kostumer, som senere kommer frem i forestillingen, og hvor en kasse samtidig bliver lagt ned eller brugt som et skab,” forklarer Ditte Troldtoft.

Bæredygtighed som kunstnerisk drivkraft

Rødhætte-forestillingen er del af et accelerationsprogram, i samarbejde med Bæredygtigt Kulturliv NU og Dansk Teater, hvor man måler og vejer alt fra kostumer til transport for at evaluere produktionens miljøaftryk. Dette afspejler en bredere tendens i kulturbranchen mod mere bæredygtige produktionsmetoder.

“Der er heldigvis et stigende fokus på bæredygtighed i branchen og samfundet generelt. Og vi vil rigtig gerne være med som inspirationskilde, fordi vi er et lille teater,” siger Ditte Troldtoft.

Hun understreger vigtigheden i at vise, at selv mindre teatre med begrænsede ressourcer kan være med på den bæredygtige bølge uden at gå på kompromis med den kunstneriske del.

De seneste tre år har operaen eksempelvis skabt nye kostumer af gamle materialer, og for Ditte Troldtoft er det blot en af mange overvejelser og tiltag, som man kan starte med at implementere.

”Kulturbranchen har en vigtig rolle at spille i omstillingen til en mere bæredygtig fremtid. Der er lavet forskellige undersøgelser om udledningen af CO2 for en scenekunstnerisk produktion. Og der er faktisk ret meget, vi kan gøre. Kunst viser tit vejen, eller i hvert fald inspirerer folk til, hvilken vej man skal gå. Og der er vi også bare nødt til at tage et ansvar og vise, at der er andre måder at gøre tingene på.”

Med den innovative tilgang til scenografi demonstrerer Operaen i Midten, at bæredygtighed og kreativitet kan gå hånd i hånd – og at kulturlivet kan være med til at vise vejen for en grønnere fremtid.

Færchfonden har støttet med 150.000 kr.