
Veteran-caféen har igennem en længere periode samlet penge ind, og efter halvandet års renovering er caféen blevet forvandlet til et varmt mødested i Nordvestjylland
“Alt er blevet taget af. Det eneste, der står tilbage, er murværk og tag. Både lofter og gulv er taget op, og alle vægge er pillet ned,” fortæller kasserer, Ole Bielefeldt, som er en af initiativtagerne bag den omfattende renovering.
Indtil nu har veteran-caféen haft til huse på Gartnerivej, men efter næsten 10 år har foreningen fået deres eget hus, hvor de kan sætte deres personlige præg på omgivelserne.
“Før var det kun hver anden onsdag i to-tre timer. Men nu kan vi jo lave vores egne ting. Hvis vi ville grille en lørdag hernede, så gør vi det bare,” siger Ole Bielefeldt.
Frirum fra kasernen
Selvom det måske kan undre, hvorfor veteran-caféen ikke holder til på kasernen, er der en mening med den mere civile placering.
“Rigtig mange af dem, som er veteraner, ønsker jo ikke at komme på kasernen mere,” forklarer veteran og formand bestyrelsen for Veteran Café Nordvest, Peder Leif Pedersen.
De nye lokaler giver også mulighed for, at socialrådgivere og kommunens veterankoordinator kan mødes med veteraner i neutrale omgivelser.
I Nordvestjylland, der omfatter Holstebro, Herning, Lemvig, Struer, Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande kommuner, er der mellem 2.000 og 2.500 veteraner. Og begrebet dækker bredt.
“Udover veteraner, soldater og pårørende er der jo også brandmænd, politi, sygeplejersker og læger. Alle, der har været udsendt i FN-regi, kaldes veteran,” forklarer Peder Leif Pedersen.
Mere end krigsminder
Veterancaféen har åbent alle onsdage i lige uger fra klokken 17 og ”indtil vi går hjem igen”, som Peder Leif Pedersen formulerer det. Der er ingen formelle krav om medlemskab eller registrering, og alle er velkomne.
“Vi snakker ikke ret meget om krigen og de krige, folk har været ude i. Det kan godt være, at vi lige kommer ind på det, men mange kommer for at tale om alt muligt andet,” fortæller Peder Leif Pedersen:
“Her er vi ligesindede. Det er lige meget, hvem der kommer her. Om det er obersten, eller det er den menige. Alle er lige her.”
Foreningen har lånt huset af kommunen i 20 år uden huslejeudgifter, men står selv for driftsomkostningerne. Renoveringen er blevet mulig gennem en række sponsorater fra lokale virksomheder og organisationer.
Færchfonden har støttet med 2 x 100.000 kr.