Der var ikke mange, som tilbage i 2003 var med på ideen om et mangfoldigt kulturhus i et fyrtårn midt ude på en øde skrænt omgivet af vidtstrakte græsarealer og med Vesterhavet som nærmeste nabo.

Det var dengang.

For siden den sidste fyrmester forlod stedet for 18 år siden, og tre lokale kvinder satte sig for at bevare Bovbjerg Fyr som et offentlig tilgængeligt sted, er meget sket.

Opbakningen til det snart 150 år gamle fyr har altid været stor, og med særlig pondus til de mange frivillige, er stedet løftet til et populært samlingspunkt.

”Ingen drømmer om at lade fyret i stikken. Man gør, hvad man kan. Syge børnebørn er den eneste plausible grund til ikke at komme”, siger fyrmoster Lene Christiansen med et smil, mens hun beskriver den altafgørende indsats fra de frivillige.

Gennem 13 år har hun drevet Bovbjerg Fyr og beretter om travle tider og over 60.000 besøgende om året. Et tal som kun er stigende og vidner om en rigtig besøgsmagnet.

De mange frivillige gør oplevelsen ekstra unik

Det er især tyske turister, som slår et smut forbi. Men der er opbakning til fyret hele året rundt fra både lokale handlende, erhvervs- og kulturlivet, sommerhusejere og naboer. Dertil kommer de mange danske turister, som strømmer til fra alle afkroge i Danmark.

Og det er besøget værd. En tur til Bovbjerg Fyr er foruden en kulturoplevelse i naturen et mødested, der binder folk sammen.

”Man får en oplevelse af fantastisk natur med istidslandsskab, højt til himlen, havet, de grønne marker og den frugtbare lerjord. Men der knyttes også bånd mellem turister, fastboende og sommerhusejerne. Herude er det deres fyrtårn”, siger Lene Christiansen.

Som ekstra sløjfe bliver gæster, der tager turen vestpå, taget godt imod. De 160 frivillige er engagerede i det lokale fyrtårn, og Lene Christiansen fortæller om en særlig stemning og stolthed over at vise stedet frem:

”Alle bliver mødt af de frivillige, som er ægte glade for at tage imod, og som byder velkommen i stuerne, som om det var deres egne”.

Støtte fra fonde gør en forskel

Det var en indvendig renovering af Bovbjerg Fyr, som for alvor lyste op og stadfæstede fyret som det lokale vartegn, det er i dag.

Fondenes støtte spiller her en rolle, og Lene Christiansen understreger vigtigheden af at kunne tiltrække og fastholde gæster:

”I 2012-2013 havde vi en husholdningsopvaskemaskine og fyrmesterens lille køkken, som ikke var godkendt til frokost. Med pengene til renovering af et rigtigt køkken kunne vi lave vores egen mad. Færchfonden var med i den første renovering af køkkenet. Og den indtjening vi fik herigennem har betydet, at Bovbjerg Fyr kunne gøres mere brugbart”.

Lene Christiansen er glad for de mange institutioner og fonde, som midlerne kom fra. Det viser ifølge fyrmosteren, at stedet har potentiale og renoveringen har hjulpet til med udviklingen af fyret.

I dag har Bovbjerg Fyr en sund økonomi og fremstår med yderligere ind- og udvendige renoveringer som et “kulturelt fyrtårn” i kommunen.

 

 

Fakta:

  • Fyret er fra 1877 og måler 26 meter
  • Fyret ligger ved Bovbjerg Klint, som er en del af UNESCO Global Geopark Vestjylland
  • Der er åben hele året rundt, i vinterperioden fra tirsdag-søndag kl. 13-16
  • Der er forskellige aktiviteter tilknyttet fyret; kunstudstillinger hver anden måned, forskellige arrangementer for børn og forfattere samt teaterforestillinger og koncerter