Om fonden
Færchfonden er en erhvervsdrivende fond med hjemsted i Holstebro. Det var Kirsten og Jørgen Færch som stiftede fonden i 1984.
I dag arbejder fonden efter en vision om at gøre en forskel for Færchfamilien og for Nordvestjylland. Fonden gør en forskel for Nordvestjylland ved at understøtte områdets foretagsomhed, vækst og tiltrækningskraft gennem udvikling af erhverv, iværksætteri, kultur og uddannelse.
Derfor støtter fonden projekter inden for disse fire indsatsområder som gennem initiativ, foretagsomhed og opfindsomhed bidrager til, at Nordvestjylland er et godt sted at bo, arbejde og besøge.
Stiftelse og formål
Kirsten og Jørgen Færch stiftede Færchfonden den 26. oktober 1984 med hjemsted i Holstebro. Formålet med fondsstiftelsen var overordnet set at sikre og bevare Færchfamiliens industriaktiviteter, støtte Færchfamilien og yde støtte til initiativ, foretagsomhed og opfindsomhed, fortrinsvis af erhvervsmæssig karakter, samt til velgørende eller almennyttige formål.
Historie
I en årrække efter fondsstiftelsen i 1984 var omdrejningspunktet for fondens arbejde at købe aktier i familieaktieselskabet Færch Holding, der havde ejerskabet af Færch Plast og aktieandelen i Skandinavisk Tobakskompagni, og udleje ejendomme til Færch Plast samt stå for den løbende udvidelse af plastfabrikkens faciliteter. Fonden begyndte i midten af 1990’erne at yde støtte til Færchfamilien og foretage filantropiske uddelinger.
Salget af aktieandelen i Skandinavisk Tobakskompagni i 2008 og salget af Færch Plast i 2014 resulterede, qua fondens opbyggede ejerandel i Færch Holding, i større provenuer for fonden, som skabte en likvid formue. Den likvide formue gav fonden mulighed for at øge sin filantropiske aktivitet begyndende i 2008, hvor Holstebro Kunstmuseum modtog en donation på 21 mio. kr. til en udvidelse af museet.
Fondens formue er i dag hovedsageligt investeret i globale aktier, obligationer og andre værdipapirer samt ejendomme. Det er afkastet fra disse investeringer, som fonden benytter til sit filantropiske arbejde.
“Vi vil gøre en forskel for Færchfamilien og for Nordvestjylland”
Færchfondens vision
Vision, mission og værdier
Hjertet i fonden er i dag visionen om at gøre en forskel for Færchfamilien og for Nordvestjylland. Derfor arbejder fonden med to missioner – en for arbejdet for Færchfamilien og en for arbejdet for Nordvestjylland.
“Vi understøtter Færchfamiliens foretagsomhed, entreprenørskab, købmandskab og uddannelse samt kerer os om det familiære sammenhold og engagement”
Færchfondens mission for Færchfamilien
“Vi understøtter Nordvestjyllands foretagsomhed, vækst og tiltrækningskraft gennem udvikling af erhverv, iværksætteri, kultur og uddannelse”
Færchfondens mission for Nordvestjylland
Nordvestjylland er således et helt centralt, strategisk fokusområde for fonden. Det stærke fokus på Nordvestjylland er en naturlig forlængelse af den måde fondens stiftere – Kirsten og Jørgen Færch – levede deres liv på ved konsekvent at vælge Holstebro og det nordvestjyske område til.
Tilknytningen til Holstebro og Nordvestjylland var dyb og stærk – blandt andet grundet Færchfamiliens industriaktiviteter i først R. Færch Cigar- og Tobaksfabrikker og senere Færch Plast. Både Kirsten og Jørgen Færch har gennem tiden slået fast, at fonden her ville gøre den største forskel. De følte et ansvar for familien, for de medarbejdere, som de gennem en livstid beskæftigede i området, og generelt for de nordvestjyske relationer.
Fonden opererer strategisk ud fra sine værdier som på godt jysk lyder:
- Det ska’ ku’ nyt’
- Det ska’ ku’ flyt’
- Det ska’ gøres ordentligt
Det ska’ ku’ nyt’
Det skal gøre nytte for Færchfamilien, for Nordvestjylland – for den enkelte eller for det fælles.
Det ska’ ku’ flyt’
Det skal “flytte” noget for Færchfamilien, for Nordvestjylland – for den enkelte eller for det fælles.
Det ska’ gøres ordentligt
Det skal udføres ordentligt, på en ansvarlig, anstændig og omhyggelig måde.
Færchfondens værdier
Det filantropiske arbejde
Arbejdet for Færchfamilien
Fondens arbejde for Færchfamilien, med afsæt i visionen om at gøre en forskel for Færchfamilien, sker inden for tre indsatsområder:
- Uddannelse
- Iværksætteri/erhverv
- Familiesammenhold.
Arbejdet for Nordvestjylland
For at understøtte visionen om at gøre en forskel for Nordvestjylland, arbejder fonden med fire strategiske indsatsområder:
- Iværksætteri
- Erhverv
- Uddannelse
- Kultur.
Dette er fire områder, som fonden mener er essentielle elementer i bestræbelserne på at sikre, at Nordvestjylland er et godt sted at bo, arbejde og besøge.
Fonden benytter en bred pallette af filantropiske redskaber i sit arbejde for Nordvestjylland, herunder donationer til projekter og formålsrelaterede investeringer. Blandt fondens formålsrelaterede investeringer kan nævnes Sound Hub Denmark A/S, et internationalt innovations- og inkubationsmiljø for startups inden for lyd og akustik, i Struer og byudviklingsprojektet på det gamle sygehus i Holstebro, som skal transformeres til en ny bydel i centrum af Holstebro.
Almennyttige formål og velgørenhed
Foruden arbejdet for Færchfamilien og Nordvestjylland støtter fonden ligeledes almennyttige formål, som kommer borgere i Nordvestjylland til gode, og velgørenhed.
Ejendomme
En væsentlig aktivitet for fonden er ejerskabet af en række ejendomme i Holstebro og København. Ejendommene i Holstebro og København anvendes til bolig- og erhvervsudlejning.
Derudover ejer fonden den gamle herregård Kaas Hovedgaard, beliggende på halvøen Kaas Hoved i Limfjorden ved Lihme i det sydvestlige Salling. Kaas Hovedgaard har ca. 600 hektar jord, hvoraf en stor del af jorden er udpeget som Natura 2000-område og er landskabsfredet. Herfor har fonden fokus på naturpleje og naturgenopretning af naturen på Kaas Hoved, bevaring af gamle kulturspor samt bygningsvedligeholdelse af bl.a. den fredede hovedbygning fra 1635.
Fonden benytter Kaas Hovedgaard til interne møder og ophold. Herudover gennemføres der landbrugsaktivitet, bl.a. med dyrehold til afgræsning af naturen i området.
God fondsledelse
Fonden er omfattet af Anbefalingerne for god Fondsledelse, udarbejdet af Komitéen for god Fondsledelse. I den forbindelse udarbejder fonden årligt en redegørelse for efterlevelsen af komitéens anbefalinger. Selve anbefalingerne er tilgængelige på Komitéen for god Fondsledelses website.