Kirsten Færch (portræt malet af Mikael Melbye, 2011)
Jørgen Færch (portræt malet af Mikael Melbye, 2005)

En fond bliver til

Fondens stiftelse havde langt indløb. Allerede i 1959 kom ordet “familiefond” for første gang for alvor på tale. Det skete under en ekstraordinær generalforsamling i familieaktieselskabet R. Færch Handels- og Industriaktieselskab, hvor det formulerede formål var, at en sådan fond kunne opkøbe B-aktier i selskabet. Selvom bestyrelsen på den ekstraordinære generalforsamling fik bemyndigelse til at oprette en familiefond, blev det i første omgang ved tanken.

Præcist hvorfor ønsket om en familiefond ikke blev til noget på dette tidspunkt vides ikke med sikkerhed. Sikkert er det dog, at R. Færch Cigar- og Tobaksfabrikker i denne periode var i gang med at klargøre en større fusion med tobaksproducenterne C.W. Obel og Chr. Augustinus Fabrikker. Denne fusion fandt sted i 1961, og sammen dannede de tre tobaksproducenter Skandinavisk Tobakskompagni.

Efter fusionen og etableringen af Skandinavisk Tobakskompagni var Jørgen Færchs foretagsomhed til udviklingen af et nyt erhvervseventyr. I 1969 stiftede Jørgen Færch plastfabrikken R. Færch Plast sammen med fætteren Stener Færch.

I 1972 indledte Jørgen Færch en korrespondance med sin advokat Per Schmidt om at gøre alvor af tankerne om en familiefond. Og den 26. oktober 1984 blev der sat et officielt punktum i korrespondancen, da Kirsten og Jørgen Færch formelt stiftede Færchfonden.

Jørgen Færch indtog fondens direktørstol, mens Kirsten Færch som medstifter blev formand. Rollen som næstformand gik til Stener Færch.

Rasmus Færch (1841-1911), Jørgen Færchs oldefar, grundlagde tobaksfabrikken R. Færch i Holstebro i 1869. Tobaksfabrikken voksede sig sidenhen stor og indgik i 1961 i fusionen, som dannede Skandinavisk Tobakskompagni.
Rasmus Færch opførte i 1880, efter tegninger af arkitekt Frits Uldall, sin tobaksfabrik i Østergade i Holstebro. Denne blev sidenhen løbende udvidet. Luftfotoet viser fabrikskomplekset i 1950'erne midt i Holstebro.

Familiens handelsplads

Kirsten og Jørgen Færch havde begge en klar vision, der blev forseglet i fondens fundats. Fundatsens formuleringer blev bevidst holdt rummelige med mulighed for kommende generationers fortolkninger.

Mens visionen for fonden ved stiftelsen rakte langt ud over den daværende generation, havde fonden et væsentligt, praktisk formål for familien i dens første tid:

At fungere som de facto handelsplads for de familiemedlemmer, der ønskede at sælge deres illikvide B-aktier i familieaktieselskabet R. Færch Handels- og Industriaktieselskab (omdøbt til Færch Holding i 1990).

I tæt forbindelse med stiftelsen købte fonden desuden R. Færch Plasts bygninger og tilhørende grunde. Fonden lejede herefter bygningerne ud til R. Færch Plast og stod for den løbende udvidelse af plastfabrikkens faciliteter.

Fondens fire formål

A) At sikre og bevare de af efterkommerne af Rasmus og Magdalene Færch nu eller senere drevne foretagender eller hertil knyttede foretagender af enhver art, og direkte eller indirekte at bevare styrken og kontinuiteten i disse foretagender og i de foretagender, der enten er eller måtte blive knyttet hertil såvel i ind- som udland. Fonden skal kunne oprette nye foretagender, dersom fondens bestyrelse skønner det hensigtsmæssigt for at kunne gennemføre fondens formål, ligesom fonden skal kunne sælge eller nedlægge tilsvarende foretagender, om dette skønnes nødvendigt.

B) At yde støtte fortrinsvis til efterkommere efter stifterne, men også efter Ernst og Lise Færch samt Erik og Gerda Færch, hvis dette tager sigte på unges uddannelse og ældres efteruddannelse. Der kan derimod ikke ydes støtte til stifterne selv eller til de personer eller selskaber, som måtte yde bidrag til fondens formue eller til sådanne bidragsyderes samlevende eller efterlevende ægtefæller.

C) At yde støtte til initiativ, foretagsomhed og opfindsomhed fortrinsvis af erhvervsmæssig karakter ligesom den kan støtte videnskabelige, kulturelle, sociale og fritids formål.

D) At støtte velgørende eller på anden måde almennyttige formål.

I en årrække efter stiftelsen var formål A således omdrejningspunktet for fondens arbejde og der var ikke mange uddelinger, og hvis der blev delt midler ud, gik de til familien.

Fondens første filantropiske uddeling skete i 1993, da fonden donerede 25.000 kr. til Plastindustriens Emballagesektions Uddannelsesfond. I 1990’erne begyndte fonden ligeledes at støtte uddannelsesmæssige aktiviteter for familien efter formål B.

Det var i mange år dermed en fond i reel dvale, hvor fokus var på konsolidering, drift og udvidelse af R. Færch Plasts faciliteter samt rollen som “handelsplads” for familien.

Jørgen Færch fotograferet i R. Færch Plasts produktion i 1978. (Foto: Holstebro Dagblad)
Færch Plast set fra Ringvejen i Holstebro. Kapitalfonden EQT købte Færch Plast i 2014 af Færch Holding. Siden 2021 har emballage- og plastvirksomheden været ejet af A.P. Møller Holding. I forbindelse med A.P. Møller Holdings overtagelse af Færch Plast, nu kaldet Faerch Group, erhvervede Færchfonden en lille ejerandel af selskabet. (Foto: Jannie Würtz Sløk)

En fond i egen ret

Efter årtusindeskiftet lagde fonden kursen om og tog den 21. januar 2000 en beslutning, der viste sig skelsættende for fondens videre liv: Frasalget af R. Færch Plasts bygninger.

Plastproduktionen var nu af et omfang, der gjorde, at det gav bedst mening at drive videre for virksomheden selv. Fonden blev nu fri af R. Færch Plasts fremtidige investeringsbehov og kunne udvikle sig uafhængigt af plastfabrikken og dennes projekter.

Fonden fortsatte opkøbene af familiemedlemmernes aktier i familieaktieselskabet, når de var til salg og ingen andre i familien ønskede at købe. Derfor havde fonden opbygget en større ejerandel af familieaktieselskabet, der siden 1990 havde heddet Færch Holding, da der blev truffet beslutning om at sælge aktieandelen på 15 % i Skandinavisk Holding – moderselskabet for Skandinavisk Tobakskompagni.

Salget gik igennem i 2008 og resulterede i et anseeligt provenu for fonden, der pludselig også var likvid og med en solid kapital, der kunne give mulighed for markante uddelinger.

I 2014 frasolgte Færch Holding også R. Færch Plast, hvorefter holdingselskabet blev opløst. Dette førte til endnu et stort provenu, der gav fonden et endnu mere solidt økonomisk fundament at arbejde ud fra.

Frasalgene blev startskuddet til en ny æra for Færchfonden – som en fond i egen ret.

Nye tider for fonden

Kirsten Færch stoppede som bestyrelsesformand for fonden i 2005 – efter 21 år på posten. Skæbnen ville det dermed sådan, at Kirsten Færch havde givet depechen videre til sine børn, da fonden kom til penge og stod i en ny situation, hvor den kunne dele bredere ud efter fundatsens opdrag og sætte sit aftryk uden for familien – på det lokalsamfund, som familien gennem generationer var rundet af.

Som formand for fonden stod nu datteren Annemette Færch, mens den yngste i søskendeflokken på fire, Rasmus Færch, havde taget over som direktør i fonden, da Jørgen Færch døde i 1997.

Med generationsskiftet til Annemette Færch og Rasmus Færch, kombineret med en likvid formue i fonden, var der brug for at bygge en aktiv strategi for fonden, der kunne stå på fundatsens grundlæggende værdier.

En sådan blev udfærdiget i 2009 med den erklærede vision om at gøre en forskel for Færchfamilien og for Nordvestjylland. Det var helt centralt for den næste generation at være tro mod samt videreføre det ansvar, som Kirsten og Jørgen Færch havde følt over for familien og lokalsamfundet. Særligt sidstnævnte blev nu klart defineret og prioriteret i fondens strategiske arbejde.

I strategiens formuleringer stod det klart, at det fortsat var helt centralt at kultivere familiens foretagsomhed, uddannelse og entreprenørskab. Kirsten og Jørgen Færchs skabertrang og virkelyst fik ben at gå på, samtidig med at fonden erklærede det som et strategisk mål at kere sig om det familiære sammenhold og engagement.

Hvad angår strategiens andet ben, dens mission for Nordvestjylland, så er det fondens ønske at understøtte områdets foretagsomhed, vækst og tiltrækningskraft gennem pleje af erhvervslivet, udvikling af stærke iværksætteriforetagender samtidig med at bevare et solidt uddannelsesudbud og alsidigt kulturliv.

I bund og grund at gøre Nordvestjylland til et godt sted at bo, arbejde og besøge.

Kirsten Færch (1929-2013) var Færchfondens bestyrelsesformand fra 1984-2005. Hun var ligeledes rektor for Skolen for Ergoterapeuter i Holstebro fra 1971-1996. Kunsten stod Kirsten Færch meget nær, og hun var en af de absolutte drivkræfter bag Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter i Struer. Her var hun bestyrelsesformand fra 1990-1997.
Jørgen Færch (1925-1997) var Færchfondens direktør fra 1984-1997. I 1969 fik Jørgen Færchs foretagsomhed og skabertrang ham til at forlade en direktørpost i Skandinavisk Tobakskompagni for, sammen med Stener Færch, at stifte R. Færch Plast. Jørgen Færch var direktør for R. Færch Plast fra 1969-1989.

Jubilæumsskrift

Den 26. oktober 2024 var det 40 år siden at Kirsten og Jørgen Færch stiftede Færchfonden. I den forbindelse har Færchfonden, i samarbejde med Ulveman & Børsting, udarbejdet et jubilæumsskrift. I jubilæumsskriftet fortælles der om historien bag fonden og dens arbejde i de første 40 leveår.

Læs jubilæumsskriftet nedenfor.

Færchfondens jubilæumsskrift 1984-2024

Søg Færchfonden om støtte

Vi behandler ansøgninger fem gange om året.