For 10 år siden blev de første frø til en koncertsal med øvelokaler sået. Dengang havde OrkesterEfterskolen i Holstebro syv år på bagen, og elevtallet var svingende.

Men på OrkesterEfterskolen kan de noget inden for klassisk musik.

Med et kæmpe engagement og elever der spredte det gode budskab på den ene side. Og en dialog med forskellige fonde om finansiering af udvidelser og en ny koncertsal på den anden side, – har den vestjyske efterskole gennem årene formået at opgradere både elevtal og de musikalske faciliteter.

Det var derfor en stor dag, da forstander Asbjørn Damgaard Faleide officielt kunne holde rejsegilde for den nye sal:

”Det er en enorm milepæl for hele det danske musikliv. Det har en kæmpe betydning, at vi nu får en sal, der er lavet til musikken. Der er en masse lydmæssige forhold, som gør, at det jo bare vil blive fantastisk. Rammerne er professionelle, og musikken får de allerbedste forudsætninger for at blomstre og vokse”, siger forstanderen og tilføjer:

”Det har også en markedsføringsmæssig værdi. Vi får med bygningen et af landets bedste musikfaciliteter på linje med konservatorierne, da det er spritnyt og topklasse. Og det gør jo, at der er flere elever, der overvejer at komme hertil, for de ved, at her er vi faktisk seriøse med musikken”.

Nationalt og internationalt mix i Holstebro

Den seriøse tilgang til musikken er understøttet af de mange elever. Alene årgangen i år består af unge fra alle afkroge i Danmark blandet med elever fra Færøerne, Tyskland og Irland. Den nye koncertsal er et ekstra trækplaster og øger muligheden for at fastholde fuldt hus med 70 elever.

Det store potentiale og skolens nationale rækkevidde, er også en af grundene til, at Færchfonden bakker op. Fonden har været med fra start, og betydningen af projektet er stor.

”OrkesterEfterskolen er på alle måder unik i en national kontekst. OrkesterEfterskolen udklækker også musikalske talenter til hele det danske musikliv. Blandt andet af de to årsager var det oplagt at hjælpe skolen på vej med den nye orkestersal og de nye øveceller”, siger projektchef i Færchfonden, Hanne Brodersen.

De nye øvelokaler bidrager blandt andet til at cementere skolen som et topprofessionelt sted, og sammen med selve koncertsalen er OrkesterEfterskolen med til at fuldende den musikalske fødekæde.

Ifølge Asbjørn Damgaard Faleide er den nye tilbygning ikke kun et løft til efterskolen, men hele Musikdanmark. OrkesterEfterskolen er nemlig leveringsdygtig til andre led i den musikalske branche, som fremover kan glæde sig til dygtige studerende fra et af de bedste steder i landet.

”Når de slutter hos os, søger mange jo ofte Musikalsk grundkursus, som leder frem til musikkonservatoriets optagelsesprøver. Og der har vi jo elever på alle landets MGK-centre, som kommer fra tidligere årgange. Det er sjovt og viser, at vi er et vigtigt led i fødekæden.

Indvielse og åbning af OrkesterEfterskolens koncertsal er sat til foråret 2022.

Foto: Gitte Buus Andersen

 

Fakta om OrkesterEfterskolen

  • Blev grundlagt i 2004 af Charlotte Borchorst Faurschou
  • Der er 6 linjer (orkester, klaver, sang- og korledelse, orgel, folkemusik samt guitar- og blokfløjte)
  • I år er 12 ud af 70 elever fra andre lande i Europa, mens 47 kommer fra postnumre uden for Midt- og Vestjylland
  • Symfoniorkestrene er skolens flagskib
  • I en tid med generel nedgang i klassiske musik oplever efterskolen en opgang i elevtal
  • De sidste to år har der været fuldt hus med 70 elever
  • Med koncertsalen og de nye øvelokaler er målet at fastholde elevtallet på 70 hvert år