”Jeg elsker jazz. Det er fantastisk at lytte til på grund af rytmen og samspillet”, siger Ane Charlotte Sølvsten om aftenens koncert i Subhuset i Holstebro.

Gymnasiekollegaen Ralph Andersen stemmer i og tilkendegiver, at han har en stor forkærlighed for jazzens musikalske univers:

”Jeg lytter næsten ikke til andet end jazz. Det er overvældende og meget fantastisk at høre levende instrumenter på den måde. Det kan man ikke rigtig andre steder”.

 Både Ane Charlotte Sølvsten og Ralph Andersen har været til flere jazz aftenener i Holstebro, og Charlotte Sølvsten understreger ”Artist talk”, som udover musikken, er med til at skabe endnu mere dybde og indsigt i jazz:

”Det har været godt at høre oplæg. De her samtaler, hvor du får indblik i, hvordan musikerne ser det hele ud fra det professionelle blik”.

Og netop muligheden for at komme et spadestik dybere, er et helt bevidst valg fra arrangørens side. Anders Mogensen, som står bag festivalen og selv er jazz-musiker gennem årtier, ønsker at give publikum muligheden for at komme bagom musikerne. Her udgør ”Artist Talk” den helt perfekte ramme.

Jazz i fuldt flor

At det lige præcis er Vestjylland, som er location for Jazz Nights, skyldes opvæksten i Holstebro.

”Jeg er vokset op heroppe. Jeg har et bankende hjerte for yderdanmark og den identitet, der er her”, siger Anders Mogensen.

Han er derfor ekstra glad for at sprede jazzens musikalske budskaber, som i det mangfoldige program byder på yderst kompetente artister fra Cuba, Polen og Sverige men også unge talenter.

”Ja, det er internationalt, men jeg vil også gerne have mødet mellem vækstlaget og det internationale. Det synes jeg er enormt vigtigt i sådan en festival. Det er det, den skal kunne”, siger Anders Mogensen og stopper ikke ved blandingen mellem den internationale topklasse og de unge boblende jazz-aspiranter:

”For mig er det også vigtigt at bevare kulturarven og se fremad. Der skal ske noget nyt hele tiden. Så et norsk big band med to danske piger har for eksempel spillet. Den musik, man hørte der, var den retning, jazzen også kan gå. Så der er en fusion i de inspirationskilder, der findes”.

Mødet mellem Mozart og afrikanske rytmer

Et kig tilbage i jazzens historie og de helt store inspirationskilder findes imidlertid hos en af tidens største komponister inden for klassisk musik og afroamerikanske rytmer i USA.

”Jazzen er jo dybest set mødet mellem Mozart og afrikanske rytmer. Europæisk harmonik der udvikler sig og møder rytmikken fra Afrika i USA”, siger Anders Mogensen, som i sin store glæde kan berette om positiv feedback uanset, hvilken form jazzmusikken har taget i den forgangne uge.

Både unge og ældre har taget godt imod programmet, og aviser og TV har heller ikke ladet jazzen passere uset forbi.

”Festivalen er modtaget rigtig, rigtig fint. Der har også været en god dækning i pressen, hele vejen rundt for ikke at tale om institutionerne, som Holstebro Musikskole, de unge studerende på gymnasiet og MGK, der suger alt til sig. Det er en stor mulighed for den gruppe”, runder Anders Mogensen af.

Statens kunstfond, Holstebro Kommune, Holstebro Musikskole, Dansk Jazzmusiker Forening, Jazz Club 93 og Færchfonden har støttet Jazz Nights.

Fakta:

  • Jazz Nights afholdes fra 22.9-28.9 i Holstebro og Struer
  • Jazz Nigths er en pendant til Jazz Nights in Kerteminde, som Anders Mogensen også arrangerer
  • Jazz Nights udspringer af Klassiske Dage, hvor Anders Mogensens ide var, at det fremover skal hedde ”Klassiske Dage og Jazz Nights