Det er en glad og tilfreds kunstnerisk leder, som kigger tilbage på en netop overstået festival i Holstebro og omegn.

Og det er der god grund til.

Klassiske Dage med Janne Thomsen i spidsen er gået op i en højere enhed med intens øvning op til festivalens mange koncerter, for dernæst at levere klassisk musik på allerhøjeste klinge.

”Klassiske Dages 18. edition føltes som en kæmpe fest og et overflødighedshorn af skøn musik, meget bevægende stunder, imponerede præstationer af de inviterede musikere – alt i alt har det været et brag af en fest”, siger en stolt Janne Thomsen.

Det tilbagevendende høje niveau har både fået tyske medier til at vende blikket mod Holstebro og Vestjylland. Og DR har også været en hyppig gæst gennem tiden. I år var en af de to koncerter transmitteret live.

Spørger man Janne Thomsen, hvad det er, festivalen kan, er det et tillokkende indhold, som vækker nysgerrighed og slår på flere strenge:

”Klassiske Dage kan få en masse fabelagtige koncerter til at ske, samtidigt med at vi vækster hele den musikalske fødekæde. Vi sætter byen på landkortet og skaber spændende, anderledes og skæve vinkler, hvor man oplever klassisk musik på en mere levende vis”.

I år med fugle i fokus

Som tema til årets festival, har ”Fuglen under himlen” indtaget scenen, og er blevet perspektiveret i musik og ord omkring undertemaet frihed.

Det har fungeret særligt godt og for gymnasie-og efterskole-elever er fuglens sang gennem hele festivalen imiteret i mange af de fremførte værker.

”Jeg blev selv klogere ved at høre om sangfugle og se 55 millioner år gamle fuglefossiler ved museumsinspektøren fra Mors. Det var også en fornøjelse med et nyt samarbejde, nemlig med Subhuset på Slagteriet, hvor Klassiske Dages musiker i ”Pink Lounge”, et nyt koncept, mødte en ung jazz trio på scenen i mægtig spændende rammer”, siger Janne Thomsen og fortsætter:

”Jeg var meget glad for også, at det lykkedes at invitere den unge prisvindende Trio Felix til at spille side-by-side med os mere erfarne musikere, samt var det dejligt med masterclass med den store cello guru professor Torleif Tedéen på OrkesterEfterskolen, som eleverne kunne overvære.

Janne Thomsen har været meget imponeret over det tårnhøje niveau på de inviterede musikere, og noget, som selv en garvet musiker som hende selv kan blive inspireret af.

At værne om kulturen

På den lange bane er Klassiske Dage ikke blot en festival med meget høj standard. Festivalen skriver sig ind i konceptet af klassisk musik i sin helhed, og her gælder det ifølge Janne Thomsen om at bringe musikken ned i øjenhøjde:

”Vi skal nå ud til uvante steder, formidle den gennem et årligt skiftende tema og ligeledes er det en fornøjelse at bringe musikken uden for Holstebro bys grænser, ud i hele kommunen og Region Midtjylland. Festivalen bygger mange broer, mellem generationer og favner bredt samtidig med at den har det højeste kunstneriske niveau for øje. Musikken kan samle og forene, og det er ekstremt vigtigt at værne om kulturen”.

Færchfonden støtter Klassiske Dage gennem en 3-årig aftale på 100.000 kr. pr. år.

Også William Demant Fonden, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Hoffmann og Husmans Fond og Frimodt-Heineke Fonden støtter Klassiske Dage.

 

Fakta:

  • Klassiske Dage har haft 17 koncerter/indslag på årets festival
  • Janne Thomsen, kunstnerisk leder er fløjtenist og international anerkendt
  • Næste koncert er julekoncerten, den 29. november 2022 med Holmens Kantori, slotsorganist Jakob Lornetzen med årets inviterede forfatter, Lone Hørslev.
  • Klassiske Dage skal også være med til Holstebros 750 års jubilæum i 2024, hvor festivalen skal være med til at fejre byen med musik og samarbejder med lokale, regionale og internationale partnerskaber.