Før 2018 kørte folk typisk bare forbi. Men efter Formidlingsfyrtårnet ved Oddesund blev bygget, stopper folk op.

Mere end 40.000 besøgende om året holder ind ved Oddesund og tager turen op i fyrtårnet.

Vejen til toppen byder på formidlingstavler med informationer, billeder og tegninger samt digitale skærme til formidling af lokalområdet. Øverst er den vidtstrakte udsigt med kig til vandet, Oddesundbroen og det omkringliggende landskab.

”Formålet har først og fremmest været at lave et blikfang og skabe opmærksomhed og nysgerrige blikke. For det andet er der et ønske om et rum med plads til at formidle områdets kultur-og naturhistorie”, siger Iben Nielsen fra Struer Kommune.

Som på projektleder på den udviklende fase og opstilling af Formidlingsfyrtårnet har hun været med siden 2017. Hun har set, hvordan de første tanker om et ”naturrum” blev skabt, og hvordan fyrtårnet på en innovativ og nytænkende måde formidler områdets historie, lige midt i naturen.

”Betydningen af Formidlingsfyrtårnet er helt sikkert positiv. Udover den lokale forankring som projektet har gennem en gruppe ildsjæle, der virkelig brænder for at udvikle området, er der skabt en masse fortællinger. Fortællinger som gennem tårnet formidles til børn og unge, ældre og de mange turister”, siger Iben Nielsen.

Hos Færchfonden har man fulgt udviklingen af Formidlingsfyrtårnet og har siden helhedsplanen set et potentiale i tårnet. Udover et samlingspunkt, som også binder området mere sammen, inviteres der inden for til spændende viden om natur, kultur og historie, som kommer den brede offentlighed til gode.

”Formidlingsfyrtårnet er med til at udbrede den store mangfoldighed, som Oddesund rummer. Den unikke placering ved vandet styrker fortællingen om stedet. Og transformationen fra det gamle til det nye tårn er sket på autentisk vis, hvor man samtidig har formået at skabe et spændende bygningsværk til gavn for alle, siger projektchef i Færchfonden, Hanne Brodersen.

Formidlingsfyrtårnet er åben alle ugens dage og kan besøges mellem kl. 10-22.

 

Fakta:

  • Formidlingsfyrtårnet stod færdigbygget i 2018 og erstatter det tidligere transformatortårn
  • Tårnet kobler naturen omkring Oddesund og historien sammen og udgør en samlet formidlingsportal
  • På hver etage i tårnet er et gulvstykke med fysiske materialer som formidler et særligt tema eller område i Oddesund
  • Øverste etage er ude i det fri med udsigt over vandet
  • På naturstierne omkring Formidlingsfyrtårnet er der informationsskilte om natur, geologi og historie.