”Udefra ser det ikke så stort ud – måske endda lidt indeklemt. Det ligger på en trafikeret vej og er sådan lidt usynlig”, siger museumsleder på Lemvig Museum, Mette Lund Andersen med et smil på læben, mens hun tilføjer, at det er lidt op ad bakke. – bogstaveligt talt.
For Lemvig Museum ligger midt på vejen på en af de store skråninger, når man skal ind eller ud af byen. Måske ikke det mest oplagte sted for et museum, men det har været placeringen siden 1931. Og folk, der har slået et smut forbi, går glade derfra.
”Når folk kommer ud, siger mange, at de ikke vidste, det var så stort med så meget at se. De skulle have haft mere tid”, fortæller Mette Lund Andersen.
Netop tiden kan hurtigt gå, når det lokale museum slår dørene op. For selvom det udefra ligner et almindeligt gammelt hus, åbner sig en nærmest labyrintisk historie i flere etager og niveauer i det charmerende museum.
Nyere kultur- og lokalhistorie er det primære område, og på de ca. 700 kvm er der alt fra et hornske-mageri, strandinger og redningsvæsen samt samlinger om købsstaden Lemvig. Og som ekstra stjernestøv, fremhæver museet lokale kunstnere, hvor Thøger Larsen og Henning Gantriis også nåede nationale højder.
Smør på brødet
Henning Gantriis og tegneserien ”Livets gang i Lidenlund”, som i flere årtier prydede bagsiden af Politiken, er tiltænkt en ny rolle. Udover den faste udstilling med skrivebord og originaltegninger er tanken bag den kommende særudstilling at inddrage yngre generationer i den berømte tegneserie.
”Vi er i gang med at arbejde på ”Lidenlund i børnehøjde”. Livets gang var jo her og helt unik.
Det prøver vi at dyrke. Problemet er, at det meget er det grå guld, der kender den. Men de bliver ældre og ældre. Ideen er så en udstilling og en rute ude i byen, hvor vi bruger nogle af figurerne fra tegneserien til at formidle den periode – 50,’erne til 70’erne – for børn”, siger Mette Lund Andersen, der ønsker at revitalisere serien, så børn kan få øjnene op for den og viderebringe den kulturelle og historiske arv.
Færchfonden er med til at støtte udstillingen og den ekstra donation til ”Lidenlund i børnehøjde” gør en stor forskel for det lokale museum:
”Det er det, som giver smør på brødet. Vi kan løfte os op og lave nogle ting, noget ekstra i forhold til det, vi ellers gør. Vi kan lave særudstillinger og det i en kvalitet, som er højere end det, vi ellers kunne” siger hun og fortsætter:
”Det giver også bare noget energi i huset. Man kan mærke på medarbejderne, at nu er der noget at gøre med. Vi skal ikke hele tiden spare. Når man har penge til at gøre noget ekstra, er det jo bare sjovere”.
Særudstillingen med Lidenlund kan opleves til sommer.
Fakta:
- Lemvig Museum blev statsanerkendt i 1948
- Der er faste udstillinger med særudstillinger ca. hvert andet år
- Normalt er der 4000-5000 besøgende om året
- Du kan læse mere om museet på: https://lemvigmuseum.dk