Det er onsdag eftermiddag, og pladsen foran klubhuset i Lemvig Sejlklub er fyldt med børn og unge. Mens optimistjollen gøres klar til de yngste, er de ældre børn fuldt beskæftiget med laserjollerne. Her arbejder de mere erfarne sammen med nybegyndere ligesom piger og drenge er blandet på tværs af jollerne.

”Jeg er ny med tre gange på vandet og sejler sammen med Ida, der har sejlet i seks år”, siger Kalle på 15 år og fortsætter:

”Det er mega fedt. Følelsen af frihed ude på vandet. Man flyder ligesom over vandet. Nogle gange føles det næsten, som om man flyver fremad. Især når det går hurtigt. Det er en fed følelse, når man så får kontrol”.

Han bliver bakket op af makkeren Ida, som udover kontrollen på vandet, elsker den store frihed i at bestemme selv. Søsteren Lea, der også har sejlet i seks år, er i fuld gang med at lære fra sig i en anden jolle. Sejl og kniplinger er næsten klar til sejlads, og der bliver kommunikeret godt med makkeren Johanne.

”Lea inviterede mig herud, og jeg har nu været her en måned med en 6-7 gange på vandet. For os nye giver det en sikkerhed i, at der er nogen, der fortæller os, hvad vi skal gøre”, fortæller Johanne på 16 år.

Klar, parat, start

Efter en lille time på land og aftenens instrukser fra træneren, står den på sejlads i fjorden.

De erfarne tager de første heats alene, mens nybegynderne tager plads i gummibåden sammen med træneren for så at få de sidste heats i laserjollen med de garvede.

Netop den kombination – nye og øvede, piger og drenge, ser formand for Lemvig Sejlklub, Flemming Ertbølle Madsen, som en kæmpe styrke:

”Alle kan være med. De yngste starter med optimistjolle og surf. Og du sejler stadig som 75-årig.

Der er mange pensionister, der deltager i vores kapsejlads om tirsdagen. Så man kan være med, indtil man ikke kan mere. Det er også noget af det, sejlsport kan. Og du behøver jo ikke være totalt fit for fight for at kunne sejle, ligesom piger jo også sejler lige så godt som drenge. Måske endda bedre.”

Flemming Ertbølle Madsen uddyber, at fysikken ikke spiller ind på samme måde som i andre sportsgrene.

Fællesskab som trumf

Som en gennemgående begivenhed – igen på tværs af alder – er aftensmad efter sejlads en fællesnævner. – En social lim, der binder medlemmerne sammen, og som spreder hygge og glæde.

”Fællesskabet er for mig helt afgørende. Og så er der mad-mor. Hun gør virkelig noget”, smiler Lea, der altid ser frem til god mad lavet af Rudi’s mor – frivillig madmor for onsdagsholdet.

For mens de unge er på vandet, laver Rudis mor mad til hele flokken. Og fælles aftensmad gælder ikke kun de unge på optimist-og laserjolleholdet. De voksnes kapsejlads om tirsdagen nyder også godt af et hjemmelavet måltid mad efter aktiviteter på vandet. Så bliver der spist og drukket en øl, mens man venter på resultaterne fra kapsejladsen.

”Det kan godt ske, at man sidder ene mand i en jolle, surfer selv eller sidder med en lille besætning til kapsejlads. Men de har det sjovt sammen. Både de unge og de voksne spiser jo sammen hver uge efter deres træning. I dag er det så Rudis mor, der laver maden. Hun er helt fantastisk”, siger Flemming Ertbølle Madsen.

”Det er jo en livsstil. De starter som børn med at sejle, og så bliver de som regel hængende. Der er jo en masse af fællesskab”, runder formanden for Lemvig Sejlklub af.

Færchfonden har sammen med Lemvig Kommune og Velux Fonden støttet sejlklubbens planer om at opføre af nye handicapvenlige klubfaciliteter.

 

Fakta:

  • I Lemvig Sejlklub er der aktiviteter fra mandag til torsdag fordelt ud over surf, stand up paddle, sejlerskole, laser- og optimistjolle for børn og kapsejlads
  • I år fejrer klubben 100 års jubilæum d. 15. juni
  • Find mere information på: https://lemvigsejlklub.dk