Et kig tilbage i Struers historie og fire ting, skiller sig ud. Havnen, banen og slagteriet. Og så selvfølgelig Bang & Olufsen. Sidstnævnte er næsten blevet synonym med byen og afspejler sig også på Struer Museum.
”Hvis man tager det helt lange blik, og hvad det er, der har skabt historien. – Så har Bang & Olufsen sat sit præg på byen”, siger museumsinspektør på Struer Museum, Helle Nissen Gregersen, mens hun forklarer, at Bang & Olufsen-udstillingen er et stykke danmarkshistorie med alt fra industriberetninger til besættelseshistorier.
Historien om industribyen fungerer i Struer som i mange andre byer, hvor der ifølge museumsinspektøren kan være en prisme til den udvikling, der i øvrigt har været på nationalt plan. En tur rundt i Bang & Olufsen fløjen understreger den pointe, hvor vejen går forbi de første spæde radio-udgaver og videre til velfærdssamfundets goder i form af fjernsyn til folket.
Den særlige identitet
Det store varemærke, som Bang & Olufsen har været garant for, har skabt en lokal stolthed i Struer.
”Bang & Olufsen bærer en særlig lokal identitet, som slagteriet for eksempel ikke gjorde på samme måde. Det skyldes jo nok, at Bang & Olufsen bliver så kendte, og produkterne er genkendelige. Det er meget håndterbart og relaterbart. Hvis man siger, at man arbejder for B&O, får folk lynhurtigt billederne af et eller andet, de selv ejer, eller som deres bedstemor ejede”, siger Helle Nissen Gregersen.
Hun uddyber, at stoltheden har været helt på sin plads, da Bang & Olufsen har vist sit værd i en hård konkurrence.
”Den her store virksomhed har været her i lille Struer. Og man kan sige, at der har været masser af radio og TV- fabrikanter, men det er ligesom Bang & Olufsen, som sammen med Phillips har holdt ud”.
Struer Museum håber i den kommende tid, at kunne vise en ny udstilling med en anden vinkel på lyd og Bang & Olufsen.
”Vi har jo en parade af produkter, der viser den udvikling der har været i radio, fjernsyn og den lokale historie med de mange, der har arbejdet her. Det er jo den udstilling, som Færchfonden har doneret til, og som vi er meget glade for. Med en ny udstilling vil vi gerne vise mere om de mange hænder bag produkterne. Dem, der har tænkt tanker og fabrikeret produkterne, både designere og montage- og radioarbejderne samt den enkelte ingeniørs arbejde med at få den her dippedut til at lyse på den her måde og anskueliggøre det arbejde og den proces, der ligger bag. Det er jo en vigtig del af lokalhistorien, fordi så mange i Struer har arbejdet på Bang & Olufsen”, siger Helle Niseen Gregersen.
Fakta:
- Struer Museum fortæller to historier – kulturlivet ved Limfjorden og Bang & Olufsen. Derudover er der særudstillinger i løbet af året
- Bang & Olufsen-udstillingen blev realiseret som en del af det nye museumsbyggeri, ”Pyramiden” i 2008
- Bang og Olufsen og Lyduniverset er to seperate men sammentænkende udstillinger
- Lyduniverset er en udstilling, hvor man kommer og bliver klog på, hvad lyd er, mens Bang & Olufsen udstillingen giver indblik i, hvorfor det er så unikt med det lydfokus, som B&O har haft