Med sommerens tre konkursramte festivaler og en tid, hvor mange event-arrangører melder om udfordringer med at tiltrække frivillige, står Thy Alive i en helt anden situation. Festivalen har aldrig været så godt besøgt, ligesom de i år har haft de frivillige, de skulle bruge.

”Jeg er med til at arrangere fem festivaler den her sommer, men Thy Alive er noget helt specielt. De 3000 billetter, som er det største antal, vi har solgt, støtter op om det. Jeg tror, det er fordi, det er lokalt. Alle kender hinanden. Der er tid til at snakke sammen, og så er den heller ikke større end en forvokset havefest”, siger divisionsleder i Kunstdivisionen for festivalen, Magnus Bonde med et smil.

Han er frivillig på sjette år og kender til den særlige Thy-DNA, som indhyller hele festivalen og mærkes, så snart jorden betrædes til det lille skovområde midt i Thisted by.

”På Thy Alive har man aldrig travlt, og festivalen repræsenterer rigtig godt den her Thy-stemning; det går langsomt, der er ro, det er smukt, der er natur. Det er virkelig et sted, hvor man har det rigtig godt. På Roskilde Festival, Spot og NorthSide løber man rundt mellem store barer og scener, fortæller Magnus Bonde og fortsætter:

”Her på Alive er det lige modsat. Sæt dig ned, drik din Thy-øl, og så skal du nok nå en koncert, for så mange koncerter er der heller ik. Så den kan indkapsle Thy med roligheden, naturen og så med alle udflugterne, der viser området.

Selvom musikken naturligt indgår i festivalens begivenheder, er det ikke hovedpulsåren for det 3-dages lange program. Musikken en del af oplevelsen, men ikke trækplastret.

”Vi vil ikke have, at folk skal købe billetter, fordi der er en kunstner, de godt kan lide. Vi vil gerne booke musik, der skaber en oplevelse og noget anderledes. Så vi er et sted, hvor vi tør eksperimentere og rykke grænser”, siger Magnus Bonde.

Grænserne bliver rykket

Både musik og de to andre ben for festivalen – kunst og udflugter – bryder rammen for, hvad der normalt forventes af en traditionel festival.

Mens 80% af musikken skal være anderledes sammenlignet med en almindelig festival, er der også tænkt ud af boksen på de andre områder.

Udsolgte udflugter til Vesterhavet, Hanstholm og whisky-smagning på Thy Whisky viser området frem på fornemste vis. Og kunstprogrammet har også vist sig fra sin kreative side og har i år sin helt egen afdeling på pladsen med eksperimentelle værker fra lokale kunstnere.

”Folk har taget utroligt godt imod det her (kunstområdet). Sidste år var her kun en lille smule kunst. Det er jo stadig Nordjylland, så hvor meget kan vi presse grænserne? Men måden folk har taget imod hele det her område og de eksperimenterede ting, vi har haft gang i. – Det har været fuldstændigt fantastisk at opleve”, konstaterer Magnus Bonde med glæde i stemmen.

Takker for støtten

Fondene har spillet en særlig rolle for at ønsket om kunst som en prioriteret del af programmet. Thy Alive hører til de mindre festivaler, hvor støtten gør en forskel.

”Det betyder utrolig meget. Hvis fondene ikke var inde over, havde det ikke været i nærheden af, hvad det er nu. Så havde det bare været et område med en bar, en lounge og et telt. Nu er det for første gang blevet et sted med stemning og snakke. Folk hænger ud, oplever og reflekterer. Og det er vi rigtig glade for at være med til at skabe rum for”, siger Magnus Bonde og henviser til ”HJEM”, som Færchfonden har været med til at støtte.

Mursten fra et væltet hus i Bedsted er nu bygget om til en siddekonstruktion med plads til hygge og skriftlige budskaber.

Tanken bag skriver sig ind i en større kontekst, hvor festivalen er god til at komme ud til de populære steder i Thy som for eksempel Hanstholm og Klitmøller. HJEM-konstruktionen er derimod ikke tilflytter-steder, men repræsenterer byerne rundt om i Thy, som mange flytter fra.

”Så det vil vi også gerne have lidt fokus på. At der også er potentiale i de byer. Og det har vi prøvet at vise med HJEM. Folk kan snakke om, hvad hjem er. Både tilflytningsforholdet til Thy, men også planeten som hjem”, uddyber Magnus Bonde.

Sammen med naboprojektet ”Pæl” – lokale kunstneres forsøg på at lave landskaber i Thy –  indgår selvsamme landskaber i nogle af festivalens udflugter.

”Vi skaber en sammenhængende helhed. Alive er en holistisk oplevelse med musik, kunst og udflugter. Festivalen er et rum, som er rart at være. Et sted for en oplevelse, og så ved man alligevel ikke helt, hvad der kommer til at ske”, runder Magnus Bonde af.

Nordea Fonden og Den Jyske Kunstfond har også støttet Thy Alive.

 

Fakta:

  • Årets tema er Natur og biodiversitet og ses blandt andet gennem de mange genbrugsmaterialer, der er anvendt på festivalen
  • Festivalen startede tilbage i 2008
  • 60% kommer fra Aarhus og København, hvor arrangørerne anslår at der er mange udeboende thyboere bosat i de store byer, som er gode til at besøge festivalen
  • Målgruppen er alt fra børnefamilier til pensionister. Men gennemsnitsalderen er 28 år