En stigning på 485% og en masse glade elever. Det er hverdagen på Rydhave Slots Efterskole ved Holstebro. Skolen har gennem de sidste fem år udviklet sig til lidt af en efterskolemagnet, hvor unge både lokalt, regionalt og nationalt vælger den gamle slotsefterskole til.

Det er særligt nicher som E-sport, ridning og motocross, der appellerer til de unge.

Sidstnævnte er Rydhave Slots Efterskole de eneste, der udbyder, og for Nicklas Madsen på 15 år er efterskole og motocross et perfekt match:

”Jeg har altid kunnet lide motocross, – adrenalinkicket ved at køre, og nu var der en mulighed for at dyrke min hobby på en skole”, siger han.

Ikke et tilfældigt sats

Skolens strategi med at ramme den snævre frem for brede målgruppe, er et helt bevidst valg.

Forstander, Rasmus Kilsmark Bæk Jensen, har valgt at fokusere på de mindre interessefællesskaber, men alligevel nå ud til mange inden for målgruppen:

”Det er jo nogle nicheprægede linjer, men det optager de unge. Der var otte, da vi startede motocrosslinjen i 2018. Nu er der 22, som er max og hvor noget af sløjdlokalerne, er blevet inddraget for at have dem alle. E-sport har været populær fra start og er vokset fra 28 til 68 elever. Men det er jo også blevet eksponeret helt vildt i medierne, så der har vi fået lidt hjælp”.

Udover de snævre linjevalg peger Rasmus Kilsmark Bæk Jensen også på andre årsager til elevfremgangen. Skolens egen medieeksponering på hjemmeside og sociale medier samt lærerkræfterne har begge spillet en rolle.

Tidligere benyttede skolen sig meget af bureauer udefra, men den løsning viste sig uholdbar i længden. Bøtten blev derfor vendt på hovedet med nye, faste undervisere med de rette kompetencer til de nye linjer.

”Vores lærere føler et ejerskab, og hvis lærerne synes, det er et dejligt sted at være, skinner det også igennem hos eleverne. Det giver en større fastholdelse og mere nærvær”, siger forstanderen.

Mere end fart og motocross

Tilbage på motocrossbanen er Nicklas Madsen ikke i tvivl om, at efterskolen kan noget. Både på og uden for banen. Der er trygge, lærerige rammer, og efterskolen giver rig mulighed for at mødes med ligesindede, der også har fart i årerne. Samtidig understreger han, at det ikke kun er motocrossen, der opfylder hans ønsker.

”Det er et hyggeligt sted, der er sjove mennesker og en masse at lave. Man keder sig aldrig”, siger Nicklas Madsen.

Færchfonden, som har støttet Rydhavde Slots Efterskole gennem en årrække, glæder sig over den massive elevfremgang og bakker op om den nytænkende og innovative måde, der ligger til grund for den store tiltrækning af elever.

Nicklas Madsen på billedet til højre.

 

Fakta om Rydhave Slots Efterskole:

  • Etableret efterskole siden 1956
  • Er oprindeligt et gammelt slot fra 1300-tallet
  • Der er i dag fem linjer: Ridning, Outdoor, Motocross, Esport og Ung i en global verden
  • Esport er skolens største linje med 68 elever med ridning og motocross som nummer to