Et kig ud over den jyske vestkyst ved Thyborøn, og de høje granitsten og hundredvis af figurer statuerer søslaget fra 1. verdenskrig.

Mens de faldne skibe er symboliseret gennem granitstenene og placeret lige bag de klitter, hvor slaget fandt sted, er sømændene gengivet i form af hundredevis af figurer rundt om granitstenene. Jo flere omkomne, des flere figurer.

”I Mindeparken kan man mindes ofre fra Tyskland og Storbritannien. Man får det der indre blik, hvor man kan se og høre havet og forestille sig kanontordenen fra slaget. Udover at det er spændende historie, så er det jo en hjertegribende beretning. Og det er vigtigt ikke at glemme historien, det menneskelige mod og de frygtelige skæbner, siger formand for Mindeparken, Søren Gade.

Krigsmindemærket, der er det eneste sted i verden, man kan mindes “Jyllandsslaget”, åbnede på 100 års dagen tilbage i juni 2016. Dengang var planen én figur for hver omkommen sømand.

Kunstneren Paul Cederdorff havde alt klart på tegnebrættet, hvor alle figurer skulle være forskellige i størrelse og udtryk. Det økonomiske landskab tillod dog ikke den fulde gengivelse. Men nu er Mindeparken og teamet bag gået ind i anden runde.

”9000 sten er mange at sætte op. Men et menneskeliv. – Hvordan gør man det op? Som formand for Mindeparken er jeg glad for, at vi har fået støtte fra Færchfonden. Jeg skal bruge mange penge for at gøre kunstværket færdigt, som Paul Cederdorff har tegnet. Det kommer til at udvikle sig over tid”, siger Søren Gade og regner med, at den sidste del af finansieringen kommer fra Storbritannien og Tyskland:

”Det er trods alt deres statsborgere, vi laver mindeparken for, og i parken kommer der jo også mange tyske turister”.

Tiltrækningskraften er også en del af det store potentiale, som Søren Gade ser, når flere figurer skal tilføjes kunstværket ved havet. Mindeparken ligger i forvejen ved siden af Sea War museet, som også fortæller historien. På den måde kan alle turister og andre besøgende få deres nysgerrighed yderligere stillet og få den fuldendte oplevelse af søslaget.

 

Fakta:

  • Målet for Mindeparken er at skabe et af Europas største krigsmindemærker på den jyske vestkyst
  • 8.645 tyske og engelske søfolk omkom under søslaget kendt som Jyllandsslaget i foråret 1916
  • Sea War Museum ligger side om side med Mindeparken og har fokus på 1. verdenskrig i Nordsøen med hovedvægt på Jyllandslaget
  • Kunstner Paul Cederdorff om Mindeparken: “Figurerne står med en minimalistisk enkelthed, linjernes bevægelse, lysets formning af materialet til en genkendelig menneskeform. Den mindste bevægelse i lyset giver indtrykket af et menneske, sløret i tidens gang, og dog opstår en nærhed, der gør oplevelsen til nutid”.