App’en ”Poetiske Vandringer”, et par høretelefoner og et udvalgt sted i Geopark Vestjylland. – Det er opskriften på en helt ny måde at opleve naturen på.

”Poetiske Vandringer” byder op til en anderledes musikalsk oplevelse af samspillet mellem natur, poesi og stemninger. Lydværkerne tager udgangspunkt i et univers af nonner, druknede sømænd, klitbønder og det unikke istidslandskab, hvor den musikalske fortolkning og den poetiske fortælling sætter rammen for oplevelsen.

”Tit skal man jo selv finde historien, når man besøger et sted, men her bliver der lagt vægt på, hvad man bør lægge mærke til. Man bliver guidet, og det er rigtig godt”, siger Michael Nielsen, der var særligt imponeret over fortællingen om det forliste skib ved Thorsminde strand.

”Det var godt ude ved vandet. Den der stemning om havet, får man på en bekræftende måde. De ting jeg så, var også de ting jeg hørte. Blæsten, der fik skummet til at flyve hen over stranden i fortællingen, hvorefter en klump skum føg henover sandet ved mine fødder. Det gjorde jo, at jeg levede mig ind i naturen på et andet niveau, end bare at være i naturen. Det var som om, jeg var med på tæt hold sammen med de mange sømænd”.

Stedbundne fortællinger med dybde

Hele ideen med ”Poetiske Vandringer” opstod under corona-nedlukningen, hvor naturoplevelser blev tænkt ind i den kreative projektudvikling i Lydenskab.

Louise Gorm, der er projektleder på ”Poetiske Vandringer”, fortæller hvordan de tomme koncertsale fik hele ensemblet til at gå nye veje.

”Vi måtte tænke os selv ud af koncertsalen og finde alternative måder at møde publikum. Vi havde lyst til at give mennesker mulighed for at opleve naturen på en anderledes måde. – Og  forhåbentlig er vi nået i mål med at skabe en platform, som formidler ny litteratur og kompositionsmusik”, siger Louise Gorm, der også er violinist i Lydenskab.

I udarbejdelsen af ”Poetiske Vandringer” er man gået skridtet videre end bare god musik. Den indlejrede poesi og tonerne, der åbner naturen og landskabet op på nye måder, er sket under inspiration fra indbyggernes egne fortællinger.

”Det borgerinddragende aspekt gør projektet aktuelt for lokalbefolkningen omkring geoparken, der på den måde får et medejerskab i formidlingen af stedet. Og det gode er, at det er stedspecifikke digitale fortællinger, som kan opleves i eller hjemme”, siger Louise Gorm

Det innovative setup med den store tilgængelighed gennem appen og den kreative måde at tænke natur, kultur, historie og musik sammen vægtede også højt, da Færchfonden støttede op om projektet. Det, at mange får gavn af Poetiske Vandringer”, og at naturen kan opleves på en ny måde, både ”on location”, på farten eller derhjemme, er et friskt pust, som belønnes.

Og de stærke fortællinger med lyden i centrum går lige hjertet på en af brugerne. Michael Nielsen, der startede længst mod vest ved Thorsminde strand fortsætter i det indlevende lydunivers længere inde i landet.

Stubber Kloster er næste stop og kun et app-tryk derfra.

Poetiske Vandringer fra Thorsminde strand og Stubber kloster

 

Fakta:

  • Du kan downloade Geopark Vestjylland appen og derigennem få adgang til ”Poetiske Vandringer”
  • De fire historier er: Stubber Kloster, Toftum Bjerge, Husby Klitplantage og Thorsminde Strand
  • Projektet henvender sig til en bred målgruppe, hvor ønsket er at gøre ny poesi og klassiske kompositioner tilgængelige for et bredt publikum, der opsøger Geopark Vestjylland
  • Forfatteren Dy Plambeck har skrevet de sanselige tekster, som er iscenesat i stemningsfulde lydspor komponeret af Lydenskab
  • Siden Lydenskab blev dannet i 2011 har ensemblet haft det tværkunstneriske samarbejde og mødet med nye publikumsgrupper i fokus