52 millioner kroner.

Det var overskuddet i 2019 for Kirkens Korshærs genbrugsbutikker. Men så skyllede corona ind over landet, og pengene, som normalt bruges på at hjælpe marginaliserede grupper, var væk.

Et af de steder, der mærkede konsekvenserne af de manglende indtægter fra genbrugsbutikkerne, var varmestuen i Holstebro.

”Vi måtte sende alle frivillige hjem pga. smittefare og gik derudover halvanden medarbejder ned. De, der var tilbage, måtte løbe endnu stærkere”, siger afdelingsleder Esben Esmarch og henviser til blandt andet travlhed med mad ud af huset under første coronanedlukning.

Men én ting var de driftsmæssige og praktiske omvæltninger grundet den økonomiske situation. Noget andet var de sociale konsekvenser. Helt konkret har løbende nedlukninger frem til foråret 2021 forringet brugernes vilkår.

Uden et samlingspunkt for et måltid mad, fællesskab eller andre basale behov, har mange været overladt til sig selv.

”Vores brugere lider jo normalt af ensomhed, og coronaen har forstærket følelsen af at være isoleret og ensom. Man kan sige, at hverdagen for varmestuens brugere, blev hverdagen for den danske befolkning”, siger Esben Esmarch.

En hjælpende hånd til dem, der normalt rækker ud

Hos Færchfonden er ønsket at imødekomme Kirkens Korshær og den økonomisk vanskelige situation, som corona har skabt. Donationen, der dækker underskuddet for marts og april i år, er med til at skabe lidt balance i regnskabet hos varmestuen i Holstebro. Og det glæder projektchef, Hanne Brodersen, i Færchfonden:

”Varmestuerne har været særligt hårdt ramt under corona. En ekstra slagside er, at de mennesker, der bruger værestederne, i forvejen er socialt udsatte og derfor ekstra sårbare. Donationen er en håndsrækning til Holstebro varmestue, så de kan lave det, de er sat i verden for. – At hjælpe de udsatte og svage i samfundet, som har brug for ekstra hjælp”.

Varmestuen i Nygade i Holstebro blev ramt af et coronaudbrud tidligere på året og måtte lukke ned i flere uger. Men nu er driften oppe at køre, og takket være genbrugsbutikkernes genåbning, ser sommeren ud til at blive en normal periode for både personale og brugere.

 

Om Holstebro Varmestue:

  • Varmestuen er ligesom Kirken Korshærs andre væresteder og tjenester baseret på det kristne budskab om nærvær, omsorg og respekt
  • Kommunen er en vigtig samarbejdspartner, men varmestuen opererer uafhængigt af kommunen
  • Der er 285 unikke brugere om året
  • Det er oftest misbrugere, tidligere misbrugere, krigsveteraner og også en yngre kontanthjælpsgruppe, som benytter varmestuen
  • Der er 25 frivillige
  • Varmestuen har åben i dagstimerne fra 8:15-15
  • Til næste år fylder varmestuen i Nygade 40 år og kan dermed fejre rundt