Biohuset i Lemvig

Med store premierefilm, operabio og de mere smalle film, er der noget for enhver smag. Biohuset tiltrækker et bredt publikum i hele Lemvig Kommune og tæller alt fra børn i Børnefilmsklubben, skoleelever og turister til de ældre, mere garvede biografgængere.

Særligt den sidste gruppe er stor og lægger ofte et smut forbi den gamle teaterbygning.

”Jeg går i biografen 8-10 gange om året. Det er bare så hyggeligt, og så bor jeg i lokalområdet, som jeg gerne vil støtte op om. Og da jeg kender mange af dem, der kommer, får vi også lige en lille snak”, siger Bente Pedersen, der har været trofast biografgænger gennem ti år.

Hun fremhæver især den gode stemning i selve biografsalen med den store balkon, men også den historiske foyer med de snoede trapper og højt til loftet.

De to rum gør også et indtryk på folk udefra og formand i Biohuset, Heidi Clausen, beretter om positiv respons:

“Mange turister er imponerede. De synes, det er en hyggelig bio. Men det her hus – hele miljøet har jo i mange år været et samlingspunkt for rigtig mange mennesker”.

For Færchfonden er det netop de lokalt forankrede projekter med stor tiltrækningskraft, der skaber værdi.

”Biohuset er et sted med dybe rødder og en bred rækkevidde til mange forskellige brugere. Et projekt som dette, der gennem en renovering, kan stå endnu stærkere som historisk perle og kulturbærer i Lemvig, støtter Færchfonden gerne op om”.

Et godt trækplaster båret af frivillige

At Biohuset tiltrækker både lokale og andre interesserede er vigtigt for den lille Limfjordsby.  Biografen indgår også som naturligt led i en velkomsthilsen til nye beboere, hvor alle, der flytter til Lemvig, modtager et hæfte med to biografbilletter til Biohuset.

”Jeg siger ikke, at det alene er grunden. Men jeg tror, det spiller ind, at der er en biograf i den nye by, man flytter til. Og vi vil jo også gerne vise, hvad vi kan tilbyde dem her”, siger Heidi Clausen og understreger, at tilbuddet kun er muligt på grund af de mange frivillige.

Ifølge formanden er frivilligheden hele fundamentet. Hun mærker desuden en tydelig opbakning fra en bred skare i Lemvig, som virkelig ønsker en biograf i byen.

Film og fælleskab som en del af hverdagen

Helt konkret er støtten til at tage og føle på. Mere end 80 frivillige er med til at drive Biohuset og gøre det muligt at vise det brede repertoire af film, som ruller hen over lærredet.

”Der er ikke én, der skal lave det hele. Vi er mange, der løfter i flok, og det er fantastisk. Og så  lærer man jo en masse at kende, og det er virkelig hyggeligt”, siger frivillig gennem 20 år, Annette Nørgaard.

Hun bliver bakket op af ægteparret Tove og Poul Erik Jørgensen som i seks år har lagt adskillige timer i Biohuset og i biografens mange udvalg. De sætter stor pris på de mange bekendtskaber og det gode samvær.

Hvis alt går efter planen, starter projektet efter sommeren 2022 og forvandlingen skulle gerne være en ekstra fødselsdagsgave, når Biohuset til næste år fylder 100 år.

En gruppe af Biohusets frivillige. Fra venstre: Lena Birch, Annette Nørgaard, Tove Jørgensen, Heidi Clausen (formand), Jacob Skaaning og Poul Erik Jørgensen.

 

Om Biohuset:

  • Lemvig Filmteater lukkede i 1985 og blev senere opkøbt af den selvejende institution Biohuset
  • Det er Lemvig Kommune, der har ansvaret for selve bygningen, mens Biohuset står for den indvendige vedligeholdelse
  • Biohuset drives til dagligt af 80 frivillige
  • Biohuset har årligt 20.000 besøgende