”Vi skyder penge i dem, og så hjælper vi dem med rejsen om forhåbentlig at blive en succes”, siger direktør i Accelerace, Peter Torstensen.

At finansiere og udvikle start ups er en spidskompetence for investerings- og acceleratorvirksomheden, der blandt andet har haft Trust Pilot i folden.

Ejerskabet i Accelerace er fordelt mellem Vækstfonden, Symbion og Færchfonden, hvor Peter Torstensen har været med hele vejen som founder i 2000 og senere som direktør i både Accelerace og Symbion.

Uslebne diamanter og fodboldanalogier

For den erfarne investor handler det i bund og grund om at sondre terrænet for potentiale og så ellers være med på rejsen fra ide til løsning.

”Vi skal finde de uslebne diamanter. Der hvor du har et founder team, som selvfølgelig er dygtig, men hvor de ikke rigtig har prøvet det før. De har en spændende teknologi eller innovation, men som stadig er ufærdigt. Og de er lidt uklare på, hvilke præcise markeder, der er interessante for den her type teknologi. Den her første del af rejsen, hvor de har et slide og ikke ret meget andet, indtil de begynder at få validering af kunder. Måden at vokse forretning på. – Det er den del af rejsen, jeg synes er interessant”, siger Peter Torstensen.

Sagt i en sportsanalogi, så er det mere spændende at træne børn i alderen fra 12-15 år end at tage dem ind som seniorer.

Accelerace påtager sig her opgaven om at blive bedre til at finde de uopdagede talenter, som opholder sig ude i ”de lokale klubber”, enten fordi de har udviklet noget, der er banebrydende, er dygtige som individer, eller kombinationen af de to:

”Vi vil hellere være stolte af at være dem, der har udannet og trænet de spillere, der ender med at spille i Champions League. Det er ikke ambitionen om at blive Bayern München, men mere at være en UEFA organisationen, som hjælper alle de lokale klubber med at lykkedes med at blive bedre og bedre til det, de nu gør”.

Trust Pilot er her et godt eksempel, hvor de to foundere nærmest kun lige var kommet ud fra Handelshøjskolen i Aarhus. – Grønne på iværksætteri, men med en grundlæggende ide, som var guld værd.

Dialogerne var mange, men founderne holdt fast hele vejen. Og med en timing, der passede med boomet af e-handel og nøgleordet TILLID, var Accelerace i den grad med på Trust Pilot-rejsen fra powerpoint-ide til power brand og er i dag over 10 mia. kr. værd.

Opskriften bag

Det er langt fra alle, der ender helt i top som Trust Pilot. Som Peter Torstensen påpeger, er tommelfinderreglen, at for hver 10. start up, bliver én virkelig succesfuld. To til tre bliver mellemsucceser, mens fem til seks mislykkes:

”Man skal røre ved ret mange start ups i praksis. Og når vi så som den super tidlige investor, som vi er, kigger på førstegangs-foundere, så er regnestykket nok mere 1 til 50. Det vil sige, at hver gang vi arbejder med start ups, så er der måske 1-2 succeser”.

Fælles for den store ligning og pejlemærker på vejen, er dog det store net af aktører, som er med til at muliggøre projekterne.

”Vi prøver at lave en konstruktion, hvor vi samarbejder med forskellige acceleratorer. Ikke kun i Danmark men rundt omkring i Italien, Letland, Bulgarien og Polen. Det vi leverer – det er noget, vi har arbejdet med i 13 år. Vi har en masse erfaring og viden om, hvordan man gør. Det stiller vi til rådighed lokalt og globalt og håber på, vi kan lave miljøer, som blomstrer”, siger Peter Torstensen.

Han uddyber, at der ligger en stor gevinst i at arbejde sammen med lokale partnere med specifikke kompetencer. Og det giver ekstra værdi, at partnerne, som for eksempel Sound Hub Denmark, der er specialisede inden for lyd, har et større lokalt kendskab end Accelerace.

Ideen i de lokale partnerskaber er at hjælpe med at scoute efter virksomheder, udvælge, træne og udvikle start up virksomhederne. Hvis kvaliteten lokalt er på samme niveau, som hvis Accelerace selv gjorde det, så er sandsynligheden stor i forhold til, at der kan køres investeringer i stilling.

Og så er vi tilbage til sportsanalogierne med de mindre dele i det store hele.

”Vil du have et Team Danmark for eliteudøvere, så bliver du nødt til at have en masse lokale klubber, som gør det skide godt. Og kvaliteten af den træning, der foregår ude lokalt, er ret afgørende for, om du skaber en elite på et tidspunkt”, siger Peter Torstensen og følger til dørs med fodboldverdenen, der ligger lige til højrebenet:

”UEFA organiserer jo ikke kun Champions League, men i bund og grund systemet. Hvis du kommer med i systemet, så er der en masse gode økonomiske incitamenter for at være med. Der er adgang til de bedste træningsøvelser for 12- årige og 13-årige. Der gælder den samme logik for os. I stedet for at alle lokale, skal starte forfra – hvordan udvikler vi start ups. Så stiller vi vores erfaring gratis til rådighed for, hvordan man gør”.

På den måde er Accelerace med til at bidrage til den rejse, som en start up skal på. Og det er ifølge Peter Torstensen en team sport, hvor der bliver kigget på ressourcer og kompetencer for at udvikle en virksomhed.