(Billede: Tredje års studerende Alex Frausig fra forfatterlinjen på Dansk Talentakademi læser digte op på Holstebro Bibliotek i forbindelse med poesifestivalen “7,5 digtere åbner sproget”)

 

De unge og de garvede. Det nye friske sammen med de velkendte stemmer. – Poesifestivalen “7,5 digtere åbner sproget” den 16. maj 2024 bød hele dagen på oplæsninger og en evig dans mellem de nye og de erfarne.

”Det er mega fedt. Både at få lov til at komme ud og læse med store navne og se, hvor vi kan være om nogle år. Og så er det bare generelt fedt at komme og læse op for folk. Det var super hyggeligt”, siger tredjeårs studerende på forfatterlinjen, Alex Frausig.

Sammen med Pia Tafdrup læste han digte op på Holstebro Bibliotek som en del af dagsprogrammet i gågaden med oplæsninger tre forskellige steder. Og han var også at finde på programmet i Laden om aftenen sammen med seks af sine medstuderende på den ellers stjernespækkede liste med Peter Laugesen, Marianne Larsen, Asger Schnack, Thomas Boberg, Lone Hørslev, Martin Glaz Serup og Pia Tafdrup. Digtere som tilsammen har modtaget mere end 28 litterære priser og legater for deres værker, herunder Nordisk Råds Litteraturpris, Det Svenske Akademis Pris og Det Danske Akademis store pris.

Festival med læring

For linjeleder på forfatterlinjen på Dansk Talentakademi, Louise Juhl Dalsgaard, sætter et event som poesifestivalen Holstebro på landkortet. Og som uddannelsesinstitution er det afgørende at et event kan tiltrække så store navne og appellere direkte til de unge.

”Det er en fuldstændig unik mulighed for mine elever, som er spirer, at spejle sig i forbilleder og møde det ypperste inden for poesi i Danmark. Det er ikke bare syv tilfældige digtere, men digtere, der har de helt store hædersbevisninger. At stå ved siden af dem er med til, at de vokser og stræber sig an, når de står ved nogen, der kan deres kram”, siger Louise Juhl Dalsgaard og fortsætter: ”Vi kan lade os inspirere af forfatterskaber og den spændende læring, det giver. De stiller sig ved siden af mesteren, så mesterlæren er effektiv. Her kan de læne sig opad og spejle sig i dem”.

Det er ikke kun Louise Juhl Dalsgaard, som fra sidelinjen er meget tilfreds med den afholdte festival.

Arrangøren bag eventet, Poesi på en Torsdag, beskriver festivalen som et overflødighedshorn, hvor alt gik som det skulle. Og mere til.

En kunstnerisk digterbuket

”Det kunne ikke være gået bedre. Det var som en samling af sjældne blomster fra forskellige steder at høre digterne. Den her koncentration var meget intens, og det er stort, at det kunne lade sig gøre, at samle den her sjældne buket”, siger Ulrik Skeel fra Poesi på en Torsdag.

Han fremhæver en gevaldig interesse for eventet, som med 150 billetter hurtigt blev udsolgt. Det blev på alle områder en mindeværdige aften.

”Man kunne tydeligt mærke, at det var et arrangement, som virkelig formidlede og gav noget. Der var en atmosfære, en hjertelig modtagelighed, og en god stemning. Og så giver det lejlighed til at reflektere over, hvor forskelligt sproget kan bruges i digterisk form. Som nat og dag og dag, hver enkelt digter i forhold til hinanden”, siger Ulrik Skeel.

Poesifestivalen er et bredt samarbejde mellem Holstebro Bibliotek, Holstebro Gymnasium & Hf, Uddannelsescentret Holstebro, Holstebro Kunstmuseum, Laden, Lemvig Boghandel og Odin Teatret.

Færchfonden har støttet Poesi på en Torsdag 2024 og poesifestivalen “7,5 digtere åbner sproget” med 50.000 kr. Festivalen er også støttet af Holstebro Kommunes byjubilæumspulje og Statens Kunstfond.