Det var ikke kun åbningen af en ny særudstilling, som fik klapsalver med på vejen, da kunstnerisk leder for HFKD, Ditte Soria (barselsvikariat indtil august) bød de fremmødte velkommen.

Foruden udstillingerne ”VE” af Stense Andrea Lind-Valdan og “Genspejl” af Simon Bukhave” samt kunstfilmprogrammet ”In the Darkness Bind Them”, blev ombyggede lokaler med nyt inventar præsenteret.

”Bygningen er ikonisk og mega flot, så med ombygning og møblement, er der perfekte rammer for udstillingerne. Nu er det mere i tråd med bygningens tyngde, og hvad stedet skal kunne”, siger Ditte Soria.

Der er blevet mere plads for publikum at opholde sig, hvor kunstbutik, café og gårdhave byder alle velkomne. Også biografprogrammet, der kører i HFKDs åbningstider med fri entre, er med til at inkludere et bredt publikum, som altid kan slå et smut forbi og lade sig inspirere af den visuelle kunst på lærredet.

Tidligere var biografsalen ikke velegnet til bio. Ovenlys og dårlig akustik satte grænser for den optimale kunstneriske udfoldelse, og ombygningen var derfor tiltrængt og tjener flere formål.

”Vi bruger den også til filmklub og foredrag, hvor vi kan skabe en visuel og æstetisk ramme om det, der sker i huset. Det understøtter arkitekturen, så vi er helt sikkert tilfredse med resultatet”, siger Ditte Soria.

Fremtiden er i hus

De nye rammer opfylder også et strategisk sigte, der i fremtiden kan være med til at sikre HFKD for både publikum og kunstnere.

”Det kan være svært at få folk til huset. Men på sigt kan vi lave flere events, så flere folk kan stifte kendskab til stedet. Og vi kan tiltrække større navne, fordi vi kan garantere gode forhold for kunstnerne, der udstiller”, påpeger Ditte Soria.

For hende og HFKD handler det om at etablere en kunsthal, som har en position på den danske og internationale scene. HFKD har allerede oparbejdet et renommé, og nu kan huset også leve op til det udseendemæssigt.

”Vi kan lave de vilde udstillinger med international højde og også lokalt sikre samtidskunst som noget levende, og som findes i folks bevidsthed. Det er ønsket”, siger Ditte Soria og understreger, at når rammen er seriøs, så er det også nemmere for ikke-kendere, at respekterer det.

Udsmykningsprojektet og 2-årigt udstillingsprogram

Udsmykningsprojektet, som Færchfonden har støttet med 250.000 kr., indebar en realisering og udsmykning af HFKDs biografsal og kunstbutik/café. Kunstnergruppen YEARS stod for udviklingen og udsmykningen af lokalerne.

Udstillingsprogrammet, som Færchfonden har støttet med 450.000 kr., er 2-årigt og gælder 2024-2025. I 2024 byder udstillingsprogrammet på en fortsættelse af kunstfilmprogrammet “In the Darkness Binds Them” med fremvisning af en række nye værker, en temaudstilling om Odin Teatrets plakater fra 1964 og frem til nu samt to soloudstillinger fra henholdsvis Stense Andrea Lind-Valdan, hvor moderskabet og partnerskabet samt det emotionelle og opløsningen af privatsfæren afsøges, og Aia Sofia Coverley Turan som fokuserer på det kulturelle ophav med blik på hvad der skaber selvbevidsthed, og hvad der sker med den, når den er affødt af en kultur, der udslettes. Derudover udlånes HFKD i august til lokale vestjyske kunstnere.