”Enten gør man det, eller også gør man det ikke. Jeg brænder bare for det. Og jeg har sådan en klokkeklar tro på socialt ansvar, og at der er en plads til alle på arbejdsmarkedet”.

Anne Cathrine Ressem har drevet Kamoon siden 2020 og de 7-12 ansatte, som er en blanding af flexjobbere, praktikanter, fastlønnede og timelønnede, afspejler i høj grad den inkluderende vision om en plads til alle. – Også minoritetsgruppen af kvinder med ikke-vestlig baggrund, som kan have svært ved at finde fodfæste på det danske arbejdsmarked.

”Jeg er optaget af empowerment. At man som kvinde kan selv. For mig er det en selvfølgelighed. Det er det bare ikke for andre med en anden kultur”.

Derfor gør Anne Cathrine Ressem en særlig indsats for kvinderne, så de er stillet så godt som muligt. Ikke bare i forhold til arbejdsrammer, men også økonomisk som selvstændige individer.

Udover lønnen, som altid udbetales til kvindernes egne konti med egne Nem-ID, søger Anne Cathrine Ressem eksterne midler, så de rent kompetencemæssigt kan blive klædt på. Det gælder for eksempel ekstra sprogundervisning til to af personalets analfabeter:

”Jeg vil gerne have dem på forskellige kurser her, så de kan forstå, hvad der foregår, og hvad de skal forholde sig til. For jeg vil gerne lære dem, hvad det indebærer at være økonomisk selvstændig og have et arbejde”.

Arabisk mad skaber tryghed

Én ting er derfor selve arbejdet med madlavningen. Det kører på skinner, og kvaliteten er i top.

Anne Cathrine Ressem peger på, at det gode produkt med de lækre kulinariske retter, skyldes kvindernes tryghed i at lave mad, de kender.

Kamoon ligger også lokalt i det område, hvor mange af kvinderne bor. Det er ifølge Anne Cathrine Ressem hele grundlaget for, at de kan påtage sig et arbejde, da mange ikke har kørekort og dermed ikke mulighed for at komme nemt til og fra arbejde.

”Beliggenheden udgør de optimale forudsætninger, og jeg prøver så at skabe en arbejdsplads, hvor kvinderne – i deres eget tempo kan få succesoplevelser og få opbygget en mestringsfølelse”, siger Anne Cathrine Ressem.

Hun ser Kamoon som en del af et større integrationsprojekt, hvor madlavningen indgår sammen med andre vigtige faktorer som sprogundervisning, selvstændighed og tilgængelig rådgivning i for eksempel Trivselshuset.

Og det går godt…

I de tre år Kamoon har budt på arabisk inspireret mad er omdømme og salg gået én vej. Selvom corona ligesom alle andre spisesteder, var en ubuden gæst, går det fremad.

”Det, vi hører, er, at folk godt kan lide projektet, og de kvinder der arbejder her. Vi har aldrig haft så travlt, som vi har nu, så på den måde går det super godt”, siger Anne Cathrine Ressem med et smil.

Restauranten er ofte fuld i hverdage og weekender, det samme gælder ordrebogen med arrangementer i huset og madlavning ud af huset. Ventelisten med kvinder, der gerne vil arbejde hos Kamoon, er også lang, så meget går Kamoon og kvindernes vej.

Corona sætter dog stadig sit spor, og Anne Cathrine Ressem arbejder på at betale af på lån og moms fra 2020-2021, da pandemien kradsede i økonomien.

Hun håber på, at den store efterspørgsel i særligt 2023 kan være den nye linje. For udover en masse god mad, har Kamoon meget mere at byde på.

”Det er vigtigt. For kvinderne, for området, for byen”, slutter Anne Cathrine Ressem af og understreger den forskel, som Kamoon gør, og det ansvar vi som samfund er med til at løfte i det socialøkonomiske projekt.

Færchfonden har givet midler til at bygge køkkenet samt midler til syprojektet Avin (under Kamoon). P.t. er Avin sat på standby, indtil Kamoon er helt ovre corona, så den nødvendige tid og ressourcer kan allokeres til syprojektet.

 

Fakta:

  • Kamoon er en privatdrejet, socialøkonomisk non-profit virksomhed, hvor al overskud går til sociale formål
  • Kamoon betyder spidskommen på arabisk og er flittigt benyttet i det arabiske køkken
  • Se mere på: https://www.kamoon.dk