Selvom mørke og kold efterårsvind gjorde ventetiden ekstra lang, var humøret højt blandt de 300-400 tilskuere, som var stimlet sammen på hovedgaden i Vinderup.

Blikket var rettet mod en tunnellignende gangpassage til hovedgaden, hvor unge scooterkørere stod klar til at give den gas. Og for de unge drenge, var det ikke bare en forestilling, hvor håndtaget blev drejet i bund. Aftenens forestilling handlede om mere end fart og spænding. –  Der var noget på spil.

”Vi er trætte af, at ha’ det der ry med, at vi er idioter og larmer. De ved jo ikke, hvem vi er. Men det, de ser, er en hjelm og en scooter”, siger Jens Peter på 16 år, der ofte stopper og trækker sin scooter, når der er børn eller dyr i nærheden.

For ham og de andre drenge er nedladende blikke, tilråb og endda fysisk truende adfærd fast inventar, når man kører scooter. Men det skal der gøres noget ved. Jens Peter og andre  unge har sammen med lokale kunstnere skabt Vinderup Motor Parkour.

Scenekunstnerisk arrangement

Vinderup Motor Parkour er et samarbejde med projektet ”Kunstneren Tæt På”, som er arrangeret af Nye Tider Tider i Vinden. Fokus er ”Det unge, moderne liv i landdistrikter, bevægelsens kunst og fælles færden gennem livet”.

De tre temaer kom på fornemste vis til udtryk til aftenens forestilling, hvor de unge – i et afdæmpet lysshow, der blendede i med røgen fra udstødningen – viste det bedste fra scootermiljøet. Alt sammen fremført i en kunstnerisk ramme med fortællingen i centrum, hvor scooter- og skater input på gadescenen forløb sideløbende med videoberetninger fra de unge, som var projiceret op på en bagvedliggende bygning.

”Hele essensen i dette projekt har været at skabe det kunstneriske arbejde med og fra de unges scooter-kultur, hvoraf den rå stil og attitude udspringer. Med elementer som lys, lyd, fortælling og koreografi, skubber kunstnerisk instruktør Dina Abu Hamdan til vores klassiske billede af de unge scooterkørere, løfter dem op i lyset og viser os nogle nye sider af drengene med hjelmene”, siger projektleder på Nye Tider Tider i Vinden, Sara Strandby.

Sammen med de unge og teamet bag det scenekunstneriske arrangement har hun bidraget til arbejdet med fordomme og frygt, som de unge ofte bliver mødt med. Hun retter her en tak mod Færchfonden, som har været en hjælp til realiseringen af projektet.

”Forud for afviklingen har der ligget en længere undersøgende og udviklende proces, hvilket er hele grundlaget for Vinderup Motor Parkour. Og det er her, den økonomiske støtte fra Færchfonden gør hele forskellen”, siger Sara Strandby.

Hun sætter pris på, at projekter for unge scooterdrenge med et blakket ry, får muligheden for at vise en anden side. Og i hele processen har hun mærket en vild energi fra de unge, som har løftet projektet.

Drengene selv er dedikerede og ønsket om at ændre folks opfattelse, står øverst over formål for aftenen.

”Jeg håber bare, at folk, når de ser os, går hjem og tænker på, hvordan de tænker om os. Vi er jo også bare mennesker, slutter Jens Kristian af.

Fakta:

  • Motor Parkour blev afholdt d. 29. oktober til Open By Night i Vinderup
  • Parkour er “En bevægelsesdisciplin eller -kunst, hvor udøveren vælger andre veje end de, der er lagt op til. Udøveren vælger sin egen vej og overkommer de hindring- er der måtte komme i vejen. Parkour forstås som den effektive bevægelses kunst.”
  • Forestillingen bestod af scooteropvisning blandet med kunstneriske input og skateboardindslag