En vision, en ihærdig indsats og godt tre år senere er Musik- og Kulturhuset i skolebyen i Vestjylland en realitet. Indvielsen skete med taler, sang og glade miner. Og der var fyldt på plænen foran musik- og kulturhuset ved VIA University Colleges seminariebygninger i Nørre Nissum.
”Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang og opleve en masse nye ting, og så selvfølgelig også at spille musik”, siger Amalie Rask Nielsen på 18 år, som studerer Kunst og Kommunikation på Nørre Nissum Seminarium.
Sammen med de andre studerende, som har musik på skemaet, giver musik- og kulturhuset helt nye muligheder for at være sammen og udfolde sig kreativt med musikken.
”Der er et lydstudie, så vi kan lave vores egne sange, og det er mega fedt. Og vi får et fællesskab, for vi har jo én ting sammen, og det er musikken. Der kan man udtrykke sig på mange forskellige måder. Så jeg glæder mig til at udtrykke mig gennem musikken”, siger Amalie Rask Nielsen.
Musikkens univers er én ting…
Det er ikke kun lærerseminariets elever og undervisere, som kommer til at nyde godt af det ny-indviede Musik- og Kulturhus. Også lokale foreninger, klubber og den brede befolkning er tænkt ind i det visionære projekt.
Uddannelsesleder på VIA University College i Nørre Nissum, Tina Kandborg Gade, er en af initiativtagerne bag projektet. Hun understreger betydningen af en bygning, der kommer den brede lokalbefolkning til gode.
”Der er selvfølgelig undervisning i nogle af lokalerne i dagstimerne for læreruddannelsen og HF. Men alle i byen og omegnen skal have gavn af kultur, hvor man altid kan komme. Fra starten var det hele tiden meningen, at man for eksempel skulle kunne kigge ind udefra. Og at man er velkommen indenfor. Fra børn, børnefamilier, unge og ældre til fællesskaber i form af klubber og foreninger”, siger Tina Kandborg Gade og tilføjer:
”Der er også et avishjørne, som byder velkommen, gulv med plads til dagplejere, og så kan du også sætte dig indenfor og vente på bussen. Det skal være et værested og et fritidssted”.
Foruden den store folkelige appel i hverdagen, skal Musik- og Kulturhuset også huse større events som koncerter og foredragsholdere.
En stor hjælp fra kommunen og fonde
For Tina Kandborg Gade er det en drøm, der er gået i opfyldelse. Og den var ikke lykkes, hvis ikke flere aktører havde bakket op om musikken og kulturen i Vestjylland:
”Det her projekt kunne ikke have fundet sted uden Lemvig Kommune og fondenes hjælp og støtte. VIA har også selv ydet en fantastisk energi-indsprøjtning, men det var ikke blevet til noget, hvis fondene ikke havde set velvilligt på ideen”.
Hun er derfor glad for, at Musik- og Kulturhuset endelig kan tages i brug med ekstra undervisning i, hvad hun benævner som udkanten af Danmark.
Særligt musikdelen er ifølge Tina Kandborg Gade med til at give en masse muligheder i bredden og løfte musikfaget til nye højder. Både hvad angår lokaler, regionalt samarbejde med MGK og gevinsten i at gøre stedet og uddannelsen attraktivt for unge at søge ind på.
AP Møller, Realdania, LAG, Færchfonden og Lemvig kommune støtter også det nye Musik- og Kulturhus.