(Billede: Forestilling af Nordisk Teaterlaboratorium i Kedelbygningen på Sygehusgrunden, fotograf: Nordisk Teaterlaboratorium)

Et kunstfagligt bidrag til udviklingen af Sygehusgrunden

Visionen for Nordisk Teaterlaboratoriums projekt “Grund til Liv” er at yde et kunstfagligt bidrag til udviklingen af det tidligere Holstebro Sygehus, i daglig tale kaldet “Sygehusgrunden”, som er omdrejningspunkt for et bæredygtigt byudviklingsprojekt, der skal omdanne det tidligere sygehus i midten af Holstebro til en ny bydel. Det bæredygtige byudviklingsprojekt, som ledes af Arealudviklingsselskabet Sygehusgrunden, har som mål at størstedelen af det eksisterende byggeri på i alt 86.000 etagemeter skal beholdes og transformeres til nye formål.

“Når vi involverer os, så er det tænkt som vores take på aktiviteter på midlertidighed. At vi er med til at skabe liv mellem bygningerne på Sygehusgrunden”, siger teaterleder for Nordisk Teaterlaboratorium Per Kap Bech Jensen.

“Grund til Liv” skal medvirke til at skabe fundamentet for, at Sygehusgrunden bliver en ny levende bydel i centrum af Holstebro med unikke leve- og oplevelsessteder. Dette skal bl.a. ske ved at etablere en platform for netværk og samskabelse mellem forskellige aktører for at udvikle et levedygtigt kunstnerisk miljø.

Derudover skal projektet med en række kunstneriske arrangementer på Sygehusgrunden sikre, at særligt borgerne i Holstebro Kommune, allerede i den tidlige udviklingsfase af Sygehusgrunden, får en grund til at besøge de bygninger, de engang kendte som deres sygehus og dermed får mulighed for at se Sygehusgrundens potentialer i et nyt lys.

Festuge på Sygehusgrunden

Nogle af de første kunstneriske arrangementer i “Grund til Liv”-projektet løber af stablen under Holstebro Festuge den 8.-17. juni 2024.

Her kommer Nordisk Teaterlaboratorium til at bruge det gamle køkkenafsnit på Sygehusgrunden med indgang ud mod Enghavevej. Og har fået stillet et lokale til rådighed som kontor i en af bygningerne på Sygehusgrunden. Det er herfra at egnsteatret planlægger den kommende festuge med en masse scenekunst i det nye setup:

“Sygehusgrunden bliver et nyt centrum i fremtiden i Holstebro og vi vil gerne være med til at understøtte projektet. Vi som teater gør, hvad vi kan for at byde ind og skabe gode fortællinger og oplevelser”, fortæller Per Kap Bech Jensen.

Midlertidighed når det er bedst

I løbet af festugen byder Nordisk Teaterlaboratorium ind med bl.a. vandringsforestillingen “Riget er Rigt”, der finder sted den 14., 15. og 16. juni og foregår forskellige steder og tidspunkter på Sygehusgrunden.

“Det ene splitsekund er der noget, det næste er det der ikke. De forskellige midlertidige aktiviteter brænder sig fast på nethinden og skaber en anden form for virkelighed”, forklarer Per Kap Bech Jensen.

Forestillingen er et bredt samarbejde mellem kulturinstitutioner og foreninger i Holstebro og tæller bl.a. Lions Club, Balletskolen, Tandemklubben, Teak Wondo og husgerningsforeningen fra Skave. Alle aktører indgår i et nyt samarbejde på tværs, som er iscenesat i rammerne på Sygehusgrunden.

“Folk kommer med det, de kan. Iscenesættelsen gør, at det bliver mærkværdigt”, fortæller Per Kap Bech Jensen og uddyber gennem et eksempel med Holstebro Musikskole, der skal lave stomp, mens amerikanske fodboldspillere bruger deres styrke og bevægelighed til – ikke at tackle og skyde og løbe efter bold – men løfte kajakroere i deres kajak.

“Det er ikke decideret skuespil, da de kommer med det, de kan i forvejen, hvor de så opfører det et sted på en fastlagt rute, hvor folk kommer forbi til de forskellige oplevelser. Vi prøver hermed at vise, hvad sygehuset også kan rumme. At skabe en helt anderledes oplevelse i noget, der har været noget helt andet. Og det er derfor riget er rigt”, siger Per Kap Bech Jensen om ordspillet i titlen og kommer med endnu en reference til Lars von Triers RIGET.

Et festfyrværkeri af et børnekor

Det helt store højdepunkt finder sted den 17. juni kl. 10:00, når Nordisk Teaterlaboratorium sammen med Slagteriet inviterer til kabaretfestival som afslutning på festugen. Mellem 2.000-2.500 børn fra byens skoler samles på den såkaldte “sengetårnsbygnings” balkoner og i området ved Holstebro Lystanlæg for at synge. Det store børnekor bliver dirigeret af fire dirigenter, som er fordelt hele vejen rundt om Sengetårnet.

“Det bliver ikonisk”, fortæller Per Kap Jensen: “Vi har en generation her, der kommer til at opleve Sygehusgrunden udfolde sig om 10-15 år. Det vil blive en oplevelse som de vil huske tilbage på”.

Per Kap Bech Jensen ser alle de forskellige aktiviteter som medskaber af liv på og mellem bygningerne på Sygehusgrunden. Aktiviteterne passer godt til Nordisk Teaterlaboratoriums DNA, men der ligger et andet og også vigtigt formål med engagementet på Sygehusgrunden.

“Det er ikke os som teater, men nye netværk og partnerskaber, vi kan facilitere, som er spændende”, runder Per Kap Bech Jensen af.

Færchfonden har støttet Nordisk Teaterlaboratoriums projekt “Grund til Liv” med 1 mio. kr.

Hvad er Nordisk Teaterlaboratorium?

Hør teaterleder Per Kap Bech Jensen kort fortælle om Nordisk Teaterlaboratorium i nedenstående videoklip.