En mulepose med frugtmotiver, pudebetræk, farverige kimonoer og seneste tiltag – matchende mundbind og mormortrusser.

”Mundbind og trusser i samme stof er et kæmpe hit, og de har verdens bedste pasform”, siger projektleder på sy-projektet, Nina Gøthche, med et smil.

Fælles for alle produkterne er, at de er syet i genbrugsmaterialer eller rester fra virksomhedsproduktion. Og så er de lavet af indvandrerkvinder.

”I bund og grund handler det om, at få kvinderne ud af hjemmet”, siger Nina Gøthche og understøtter ideen om integration og den sociale bæredygtighed, som er indbygget i projektet.

Joumana og Farida, der sidder ved symaskinerne, er i fuld gang med muleposer og baby-pudebetræk. De har begge været med fra sy-projektets start i 2020 og er spændte på et nyt kapitel.

Sy-projektet Avin er nemlig en udvidelse af det oprindelige initiativ, hvor indvandrerkvinder mødes for at sy.

Gennem syning skaber kvinderne et fællesskab, og selvom der nogle gange kan være helt stille – som i dag, hvor Joumana og Faridas hjemby i Syrien har været udsat for et bombeangreb – giver det værdi at være samlet om noget.

Sy-projektet har da også fået et meget sigende navn.

Avin betyder kærlighed på kurdisk og glæden ved at sy og have det godt sammen, er kerneværdien i projektet.

Syning med tråde til madlavning

Det nye projekt tager form i en 70 kvm container med plads til 10 sy-stationer, et lager og et udstillingsvindue. Det sociale fællesskab er der allerede, så drømmen er en virksomhed med CVR numre, der kan drifte sig selv, og hvor indvandrerkvinder tager springet som selvstændigt erhvervsdrivende.

”En stor del af projektet er også at være del af et samfund, hvor vi tager ud på markeder og sælger det meste af det, vi har lavet. Det er vigtigt at komme ud, så vi ikke kun sidder herinde. Der er både økonomi i projektet, men den sociale side er også tænkt ind”, siger Nina Gøthche.

Avin bliver placeret ved Kamoon med udstillingsvinduet lige over for restauranten. Og det er ikke tilfældigt.

Cathrine Ressem, som driver Kamoon – en socialøkonomisk mad-virksomhed, som forbinder kommerciel forretning med at skabe jobs for kvinder med anden etnisk baggrund – kører et tæt samarbejde med Nina Gøthche om at få Avin køreklar.

”Det kan være svært for kvinder med anden etnisk baggrund at komme i gang. Kamoon og Avin hjælper kvinderne, og vi har kontakt til den her målgruppe på en anden måde en kommunen, hvor kvinderne ofte går under radaren”.

Nina Gøthche og Cathrine Ressem kender hinanden fra en Code of Care Task Force for kvinder med anden etnisk baggrund nogle år tilbage. Deres fælles passion for denne gruppe, har ført til et erhvervsmæssigt parløb siden 2021.

Sy-projektet er under opbygning og containeren med systationer ventes klar i løbet af foråret.

Færchfonden støtter med midler, der har gjort det muligt for projektet at lease blandt andet skurvogne og udstyr til opstart af Avin. Det bæredygtige projekt bliver fulgt tæt fra fonden, som bakker op om den socialøkonomiske side samt det overordnede formål om at hjælpe en sårbar gruppe i samfundet på arbejdsmarkedet.

 

 

Fakta:

  • Avin betyder kærlighed på kurdisk
  • Indtil Avin kommer op at køre, mødes kvinderne i Trivselshuset, hvor de har et lokale med symaskiner og stof
  • Produkterne bliver solgt på markeder og i Kamoon, hvor varerne (kimonoer, forklæder, puder mm.) bliver udstillet i restauranten
  • Nina Gøthche og Cathrine Ressem er initiativtagerne bag Avin