For 12 år siden opstod de første tanker om et østersklækkeri, for fire år siden kom finansieringen, og i sidste uge kunne DTU Aqua, som Dansk Skaldyrscenter er en del af, indvie det nye østersklækkeri i spritnye faciliteter.

”Det befæster os som skaldyrshovedstad. Det er her innovation, forskning og udvikling på området foregår, og vi er glade for at være et centrum. Et sted, hvor gnisten kan tænde bålet”, siger leder af Dansk Skaldyrscenter og professor ved DTU Aqua, Jens Kjerulf Petersen.

Jens Kjerulf Pedersen været med i hele processen og ventet mange år på at åbne dørene op. Han håber, at klækkeriet kan være en del af en ny fødevareepoke, hvor pilen peger mod mere bæredygtige fødevarer.

”Muslingeopdræt var også noget, der i sin tid startede ved Dansk Skaldyrscenter. Og det er gået fra at være ingenting og ubetydeligt til at have en værdi, der er sammenlignelig med den værdi, fiskeri genererer. Og det vokser stadigvæk. Så jeg ser et stort potentiale for østers og tang også”, siger Jens Kjerulf Petersen, som tror, at forandringen med grønnere madvaner kommer til at gå hurtigt.

Emerging industry

I en tid, hvor meget land allerede er opdyrket, giver havet helt andre og nye perspektiver. Og det er tilmed miljøvenligt med en grøn forretningsprofil.

”Grundmaterialet af østers og tang har været manglende, men med en facilitet af den her størrelse, er der nu muligheder for udvikling, og virksomhederne kan blandt andet benytte faciliteterne her”, siger Jens Kjerulf Petersen.

Allerede nu ses en emerging industry i området, hvor østersopdræt skaber grobund for at etablere nye virksomheder.

Den forretningsmæssige og bæredygtige del kombineret med den geografiske placering af østersklækkeriet, er noget, som Færchfonden i høj grad støtter op om. Fonden er derfor glad for at kunne medvirke med en donation til byggeriet.

”Med den innovative tilgang i forhold til grønne løsninger i produktionen af fødevarer, er østers som forretningsmodel en oplagt foregangscase. Østersklækkeriet har med sin beliggenhed udnyttet sit fulde potentiale og er med sine stedbundne kvaliteter med til at tiltrække nye arbejdspladser og skabe positiv opmærksomhed på regionen, siger direktør i Færchfonden, Claus Omann Jensen.

Skaldyrscenteret har allerede et stærkt samarbejde med erhvervslivet og lokalsamfundet.

Fakta om østersklækkeriet

  • Dansk Skaldyrscenter nye østersklækkeri er 10 gange større end det oprindelige østersklækkeri
  • Foruden østersklækkeriet er et østers-nusery” under opbygning
  • Uddannelse, forskning og erhvervsarbejde er nøgleordene for det nye klækkeri
  • Indvielsen fandt sted d. 1. oktober 2021