”Det har været min plan i mange år at finde et sted til at udstille samlingen. Ellers er der jo ingen, der kan se alle malerierne”, smiler den 85-årige kunstsamler og henviser til de 200 maritime malerier, der igennem de sidste årtier kun er beskuet af samleren selv.

Fra d. 18. juni har det været muligt for alle interesserede at slå et smut forbi Lemvig Havn. Her udgør den gamle Toldbod med udsigt over fjorden den perfekte beliggenhed for den maritime guldalder-udstilling.

Selve ideen om at invitere den brede befolkning indenfor, kom på tale kun to måneder før indvielsen. Et samarbejde mellem Frank Nicolajsen, Lemvig Kommune og Vestjysk Kunst Fond banede vejen. Og med støtte fra Færchfonden, der så interessante muligheder i at åbne op for særlig guldalderkunst i Lemvig, kunne prøveudstillingen stables på benene.

Åbningsreceptionen var derfor den første milepæl for det nye projekt. Direktør for Familie & Kultur i Lemvig Kommune, Lars Borst Hansen, har arbejdet ihærdigt for at få udstillingen op at stå og er godt tilfreds med resultatet:

”Planen var, at guldaldersamlingen skulle vises i de eksisterende rammer i den gamle toldbod. Det synes jeg, vi er lykkedes med, og det er nogle utroligt flotte malerier, der vises frem. Inden for marinekunst er der i hvert fald noget for enhver smag”, siger Lars Borst Hansen.

En helt unik samling

De mange guldaldermalerier stammer fra perioden fra ca. 1800-1920. Hos den anden samarbejdspartner, Vestjysk Kunst Fond, glæder de sig over, at samlingen nu er gjort tilgængelig i én og samme bygning.

”Marinekunst er meget særligt inden for guldalderkunst, og vi har hørt forlydender om, at det vil tiltrække mange guldalderkunstinteresserede fra hele landet”, siger bestyrelsesmedlem i Vestjysk Kunst Fond, Anne Mette Flyvbjerg.

Hvor mange der reelt besøger særudstillingen de kommende måneder er svært at spå om. Men hun håber, at både de planlagte, men også de mere impulsive besøg vil tælle godt op i antallet af gæster.

På længere sigt håber initiativtagerne på projektet, at guldalderkunstnere som Eckersberg og Rørby kan blive en mere permanent attraktion i Lemvig. – En tanke som falder i god jord hos Frank Nicolajsen, der med et glimt i øjet, har et ønske om at få det moderne menneske til at få øjnene op for historiens malede fortællinger:

”Nu til dags er der mange, som maler noget, man ikke kan se, hvad forestiller. Med den her udstilling kan folk få lov til at se, hvordan man malede i gamle dage”, runder Frank Nicolajsen af.

SE VIDEO med Frank Nicolajsen.

Åbningsreception d. 18. juni for alle involverede i projektet. På dagen var der taler fra blandt andet borgmester i Lemvig, Erik Flyvholm og tidligere direktør for Statens Museum for Kunst, Allis Helleland.

 

Om prøveudstillingen:

  • De 200 guldalder-malerier stammer fra Frank Nicolajsens private kunstsamling
  • Han har allerede doneret 700 malerier til Vestjysk Kunst Fond
  • Udstillingen er fra d. 18. juni og indtil efterårsferi
  • Der er åben alle dage fra kl. 13-17
  • Entre er 50 kr., børn op til 16 år gratis
  • 40 frivillige har skrevet sig op til at hjælpe sommeren over