Kender du følelsen af dårlig søvn? At være indehaver af et par høretelefoner, der overhovedet ikke passer? At sidde på restaurant og kan høre, hvad de snakker om ved nabobordet? Eller endnu værre – at være ved at klippe en cyklist på grund af bilens blinde vinkler og manglende advarsler?
På Sound Hub i Struer er innovation, kreativitet og ikke mindst samarbejde et must, når workshoppen ”Sound is the experience” samler studerende fra DTU, Aalborg og Aarhus Universitet til at løse et problem inden for temaerne; bil, mobil, stationær og personlig.
Varighed. 21 dage.
”Det har været fantastisk bare at starte fra bunden og se, hvor meget vi har udrettet på så kort tid. Det viser hvor meget, vi er i stand til”, siger Chemay fra DTU på amerikansk.
Han studerer til akustisk ingeniør og er i søvn-gruppen, som ved hjælp af specialdesignet software til mobile enheder kan stimulere en bedre søvn og også hjælpe til en bedre søvn, når du sover.
Samarbejde og sammensmeltning af faglighed
Som mange af de andre studerende er Chemay fra udlandet med en særlig baggrund inden for lyd. Udover akustiske ingeniører er faggrupperne fordelt over mekanik, elektronik, software og design.
En sammensætning, som viser en interessant tværfaglighed med en masse kreative processer krydret med lidt uenigheder undervejs.
”De kender ikke hinanden, konvergerer som et hold trods interne uoverensstemmelser og præsenterer så resultaterne. De er kommet virkelig godt i mål med at identificere et problem og finde en løsning inden for tre uger, der ovenikøbet virker. Det er godt gået”, siger Peter Petersen fra Sound Hub, der som vært har fulgt processerne i de fire grupper på tæt hold.
Også Katrine Frausig, som er projektleder i Struer Kommune og står bag hele sommer workshoppen, er mere end positivt overrasket. Ifølge hende er de unge mennesker lykkedes med deres projekter og et resultat, som ingen på forhånd havde forestillet sig:
“Jeg er mega tilfreds og har også nogle virkelig glade studerende. De er lettede, da de har været presset og arbejdet hårdt. Og de har også været frustrerede. Men det skal man også, når man skal igennem sådan et projekt”.
På den lange bane
Set i et større perspektiv er workshoppen også en succes. For med lyden i centrum og i samarbejde med landets universiteter og lokale virksomheder inden for lyd, er det lykkedes at bygge ovenpå og udvide brandet som lydens by. Og i Struer Kommune er sommerens projekt med studerende kun begyndelsen.
”Det her projekt er sat på benene, fordi Struer har en ambition om at tiltrække videregående uddannelser i relation til hele den kompetence, der ligger omkring lydklyngen – ingeniøruddannelser, design, konceptudvikling, mekanik, elektronikingeniør”, siger Katrine Frausig.
For hende, kommunen og Sound Hub blev Struer vist frem for målgruppen, og projektet giver ny energi og muligheder for at tiltrække flere unge til byen.
Færchfonden har støttet sommer-workshoppen med 200.000 kr.