Foto: Lars Svankjær

En grå pakke gær og en sort bille lyder måske som to ret almindelige størrelser.

Men i den eksperimenterende leg i Videnskabsklubben bliver videnskabelige metoder afprøvet i praksis på sjove og anderledes måder.

”I Holstebro skal de for eksempel finde ud af, hvilken art et dyr eller en plante tilhører. – Hvor der er nogle forskellige karakteristika, som de skal kigge efter, når de går på jagt efter arter i deres nærområde. Børnene skal opsætte faldfælder omkring skolen, hvor små dyr og insekter kan falde ned i og lave hypoteser om, hvor man finder mest kriblekrableliv”, siger direktør og stifter af Videnskabsklubben, Rikke Schmidt Kjærgaard.

Fritidstilbuddet om biodiversitet har været et brandvarmt tiltag i Holstebro, og der er fyret godt op under tilmeldingslisten med flere børn på venteliste.

Begejstring fra vest til øst

Populariteten i det vestjyske afspejler også en generel interesse på landsplan. 1160 børn fordelt over 30 byer og 66 hold, ønsker at gå til videnskab. Og selvom det glæder Rikke Schmidt Kjærgaard, at tiltagene rammer plet, er det ikke alle, som får deres ønske opfyldt.

”Vi er meget glade og overvældede over den positive respons på vores tilbud, som i år har været endnu vildere end tidligere år. Vi ville ønske, at vi kunne lave lige så mange hold, som der er nysgerrige børn i det her land. Der er så stort behov for Videnskabsklubbens tilbud, og vi kan slet, slet ikke følge med, selvom vi løber så hurtigt, vi overhovedet kan”, siger direktøren og henviser til de 792, som der er plads til på holdene.

Et af de få hold, der stadig er åben for tilmelding, er Thisted. Interesserede børn i Nordvestjylland kan derfor stadig nå at være med til at eksperimentere med surdej og andre processer med mikrober: https://www.videnskabsklubben.dk/miniforsker/find-en-klub-naer-dig/

En videnskabelig verden med fællesskaber

Foruden de positive fællesskaber i øjenhøjde, hvor børn og unge mødes i et præstationsfrit rum for at udforske naturvidenskaben, udfylder Videnskabsklubben også en vigtig rolle i et større samfundsmæssigt perspektiv.

”Selvom det vigtigste i Videnskabsklubben er at have det sjovt, er det på et alvorligt bagtæppe. Undersøgelser viser, at den grønne omstilling og øgede digitalisering får efterspørgslen på for eksempel ingeniører og teknisk- og it-uddannede til at stige markant frem mod 2030. Samtidig viser de nyeste optagetal på landets videregående uddannelser, at det stadig er en udfordring at få nok til at søge ind på de naturvidenskabelige uddannelser”, siger Rikke Schmidt Kjærgaard, der dog påpeger lys for enden af tunnellen:

”Langt de fleste børn har en naturlig nysgerrighed på naturvidenskab, når de starter i skolen, men mister den i løbet af deres skoleår. Den udvikling kan vi være med til at vende”.

For børn og unge i Holstebro, Thisted og andre byer starter den udvikling allerede til efteråret. Her går det løs med syv uger fuld af videnskabelig leg, som forhåbentlig kan puste liv til at udforske videnskab på længere sigt.

Færchfonden har støttet med etableringen af videnskabsklubber i Thisted og Holstebro kommune.

Novo Nordisk Fonden, Carlsbergfondet og Villum Fonden er andre fonde, som også støtter Videnskabsklubben.

 

Fakta:

  • Videnskabsklubben blev stiftet i 2017 og er en non profit-organisation
  • Visionen er at brede naturvidenskaben ud til alle børn og unge i Danmark og gøre naturvidenskab til en fuldstændig integreret del af børn og unges almene dannelse
  • Siden 2017 har mere end 3000 børn leget med videnskab i fritiden
  • Undervisningen bliver udført af ældre, frivillige elever, som også er naturvidenskabeligt interesserede