”Vi kunne jo have siddet uden et eneste projekt eller uden opbakning”, siger Thomas Leerberg.

Men sådan gik det heldigvis ikke.

Sygehusgrunden er kommet godt fra start. Også meget hurtigere end andre byudviklingsprojekter. Allerede nu er der skabt en god platform for at komme videre, og transformationen er formidlet vidt og bredt. Det har blandt andet mundet ud i innovative branche-samarbejder med landets arkitektskoler, hvor der arbejdes i grønne, bæredygtige baner. Alt imens fordeler lejerne sig over alt fra Pranauniverset til Regionen ligesom foreninger, skoler og virksomheder jævnligt afholder begivenheder, som er med til at skabe en masse liv og aktivitet.

”Vi kan kun være tilfredse. Det er gået over al forventning”, siger Thomas Leerberg, når han kigger tilbage på året, der gik.

Meningsfulde samarbejder med bæredygtig transformation i centrum

Som omdrejningspunkt og hele essensen er transformation at finde overalt på Sygehusgrunden. Masterplanen er landet et godt sted med mantraet om ikke at rive noget ned, men udvikle en ny bydel.

”Vi er bannerfører og kan være med til at påvirke branchen i forhold til bæredygtighed, siger Thomas Leerberg” og henviser til den gode opmærksomhed, der har været fra blandt andet medierne og Realdania:

”Der er etableret en god kommunikation uden at råbe højt. Det er holdt på et niveau, hvor det har givet pote i forhold til det faglige miljø. Der er ingen er i tvivl om, at vi er kommet igennem med bæredygtighed og transformation. Det er jeg glad for.”

Thomas Leerberg understreger også det gode samarbejde med Kunstakademiets Arkitektskole og Arkitektskolen i Aarhus. Interessen har været stor og vidner om en positiv udvikling, som er til at tage at føle på:

”Inden for det seneste år er der virkelig sket noget. Hele branchen, herunder arkitekter og tegnestuer vender sig. Der er stor efterspørgsel for at komme ind på et projekt som det her”.

Mange arkitektskolestuderende ønsker at arbejde med reel transformation frem for fiktive øvelser. Sygehusgrunden giver her mulighed for en spændende voksenlegeplads, hvor de kommer ud i længere perioder og laver prototyper, mærker og bygger. Også post docs, ph.d’er og professorer har blikket rettet mod Holstebro og følger Sygehusgrunden.

”Det er perfekt timing i forhold til debatten om bæredygtighed gennem transformation”, siger Thomas Leerberg.

Det emmer af aktiviteter og liv

Foruden de forskellige former for samarbejde, fremhæver Thomas Leerberg Sygehusgrundens projekter, der skaber liv i de mange bygninger. Events og happenings afholdes jævnligt og snart står Kedelbygningen klar til at huse op til 150 mennesker til diverse kulturelle begivenheder.

Andre aktiviteter tæller de mange lejere, som holder til forskellige steder. Blandt andet Udlændingestyrelsen (indtil årsskiftet), Færchfonden, der som en af ejerne af Sygehusgrunden, ønsker at være helt tæt på projektet samt flere små virksomheder: P.t. holder en pladeproducer til nede i røntgen, tango og salsa har hold i gymnastiksalen og fysiologiske aktiviteter folder sig ud i  fysioafdelingen. Alt sammen med til at puste nyt liv og udvikle bydelen.

”Vi begynder at afprøve ting, der har midlertidig karakter som del af strategiske tiltag. Det bidrager til kernefortællingen, der også står beskrevet i master planen”, fortæller Thomas Leerberg.

Til at underbygge master planen ligger markedsanalyser, der viser, at særligt seniorer og unge er interesseret i at flytte ind. Det er derfor ikke tilfældigt, at der forsøges med salsa i gymnastiksalen, og fysioterapi i områder, hvor folk kommer til at bo.

”Der bliver lavet noget til de målgrupper af folk, vi forventer flytter ind. Det samme gælder i forhold til at få Køkkenet op at køre. Det tiltrækker seniorsegmentet, men tiltrækker også de unge, som gerne vil have en billig kop kaffe”, siger Thomas Leerberg og giver et andet lignende eksempel med værksteder.

Det bruges af såvel ældre som unge, og tiltag som disse bevæger sig alt sammen i den rigtige retning.

Salgsprojekter er ved at tage form

Et tredje vigtigt spor, som Thomas Leerberg fremhæver, er salgsprojekterne. De er oppe at køre og drejer sig primært om Nordvestbo og dialogen med Balletskolen.

”Vi afprøver, hvordan det er at arbejde sammen med forskellige operatører, herunder hvordan bestyrelsen arbejder med projekterne og sikrer de arkitektoniske og bæredygtige kvaliteter. Det er interessant, hvordan de to projekter er så forskellige”, påpeger Thomas Leerberg og henviser til Nordvestbo, der har gang i en større transformation af seniorboliger, mens Balletskolen har andre ønsker til en eventuel indflytning.

Ens for begge er den store interesse for bygningerne og lokalerne og deres potentiale i forhold til de forskellige behov. Opbakningen er stor og især seniorerne kan ikke vente.

”De vil ind og bidrage og aktivere området. Folk er kommet til os. Der er virkelig et stort ejerskab. I starten var folk lidt mistroiske, men nu er det snarere en utålmodighed i forhold til, hvornår de kan flytte ind. Folk vil skrives op”, siger Thomas Leerberg.

Til næste år bliver der arbejdet yderligere henimod investering og salg af bygninger. Der er allerede andre mindre investorer, som har meldt sig på banen og er åbne for køb.

Til næste år bliver der arbejdet endnu mere med aktivering af bydelen bl.a. fordi der både er Købstadsjubilæum og Festuge.

 

 

Sygehusgrunden og Færchfonden

  • Holstebro Kommune, Aksel Nørgaard Holding og Færchfonden ejer Sygehusgrunden
  • Sygehusgrunden er flyttet fra det gamle Regionshus på femte sal til den gamle sygeplejeskole i stueplan
  • Færchfonden ønsker at være helt tæt på byudviklingsprojektet og har lejet sig ind i Sygehusgrundens gamle kontor på femte sal i Regionshuset